Rusul Vladimir Ladyzhensky şi finlandezul Timo Kaukonen îşi disputau titlul de Campion Mondial la ediţia din acest an într-o probă foarte dură: cei doi trebuiau să stea închişi într-o saună încinsă la 110 grade C cât mai mult cu putinţă. La fiecare 30 de secunde se turna o jumătate de litru de apă pe cărbuni, iar ultimul care părăsea sauna era declarat câştigător.

După mai bine de şase minute, arbitrii şi-au dat seama că ceva era în neregulă, iar la puţin timp rusul a leşinat. A fost dus imediat la spital, dar câteva ore mai târziu a murit. Nici adversarul său din finală nu era într-o condiţie prea bună, cei doi având arsuri severe pe întreaga suprafaţă a corpului.

Kaukonen era campionul de anul trecut, iar rusul Ladyzhensky era unul dintre favoriţi care îşi propusese să câştige ediţia din acest an, drept pentru care, cred organizatorii, şi-a forţat limitele. Aceiaşi organizatori susţin, însă, că este absolut normal să faci saună la temperatura de 110 grade C. "Cei care sunt familiari cu sauna ştiu că nu este nimic anormal să stai închis la o asemenea temperatură, ba chiar sunt mulţi cei care fac saună la temperaturi mai ridicate", a explicat presei Ossi Arvela, organizatorul acestui concurs care, paradoxal, nu era dotat cu vreun premiu special.

"Primeau nişte mici obiecte, fără prea mare valoare", a precizat Arvela, care susţine că acest Campionat Mondial s-a desfăşurat respectând toate regulile, iar poliţia, care a anchetat moartea concurentului rus, i-a dat dreptate. "Toate regulile concursului au fost respectate, la faţa locului era asigurată asistenţa medicală. Mai mult, toţi concurenţii trebuiau să prezinte un certificat medical în momentul în care s-au înscris în acest concurs", mai spune organizatorul, care a precizat că la ediţia din acest an au participat 135 de concurenţi din 15 ţări.

În ceea ce îl priveşte pe finlandez, care a devenit campion mondial pentru a doua oară consecutiv, acesta a refuzat, într-o primă fază, să părăsească sauna, deşi era şi el ars pe mari suprafeţe din corp, dar după ce a câştigat a acceptat să fie transportat în Lahti, la un spital, unde i s-a acordat asistenţă medicală. Starea lui este stabilă, în acest moment, dar Campionatul Mondial de Saună nu se va mai ţine niciodată. Aceasta este decizia luată de organizatori, marcaţi de tragica moarte a concurentului rus.