Campania electorală suceşte minţile. În foame de voturi şi de influenţă, partidele n-au niciun scrupul în a-şi promova candidaţi pătaţi, dacă nu dubioşi de-a dreptul.

"Parafat" ca interlop în urma numeroaselor scandaluri pe care le-a provocat, vestitul Grecu, pe numele său real Mihai Gabor, vrea să fie primar la Sântandrei, dar nu PNG-ist, aşa cum a fost ales consilier local în 2008, ci liberal, poziţie din care a "aruncat" deja primele săgeţi electorale. Forţat să recunoască public mutarea, Cornel Popa, preşedintele PNL Bihor, afirmă că nu el l-a ales să candideze, deşi Grecu e finul fiului său. "N-am auzit să fi dat măcar o palmă cuiva vreodată", încearcă s-o "scalde" Popa.

Secret aflat

PNL Bihor îl are candidat la Primăria Sântandrei pe controversatul Mihai Gabor, iar "desfăşurările de forţe" sunt în toi. În urmă cu două săptămâni, Grecu a organizat o primă întâlnire cu alegătorii, unde şi-a prezentat realizările din ultimii 4 ani, cât timp a activat ca şi consilier local PNG. La eveniment a participat inclusiv şeful PNL Bihor, senatorul Cornel Popa, al cărui fiu l-a şi cununat pe Grecu, şi despre care se spune că l-a împins în competiţie.

În loc să anunţe public pe cine mizează, liberalii au ţinut candidatura la secret, conştienţi că nu-i tocmai cea mai bună lovitură de imagine. În schimb, într-o comună condusă de ani grei de PDL şi în care PNL lipseşte cu desăvârşire, Grecu are susţinători!

În mod hilar, vestea a fost făcută publică joi, chiar de contracandidatul lui Grecu, longeviviul edil Ioan Mărcuş. Într-o conferinţă de presă, PDL-istul acuza că "viitorul candidat al PNL la funcţia de primar", adică Gabor, dezinformează cetăţenii, spunând despre el că ar fi făcut promisiuni false despre proiectul Aparegio şi afirmând, pe de altă parte, că "Zona Metropolitană Oradea este a PNL". "Nu cred că este bine ca ZMO să fie asociată cu vreun partid, indiferent care ar fi el", arăta Mărcuş, criticându-l şi pe senatorul Popa care, deşi a fost de faţă la discurs, a rămas pasiv.

Luptător de frunte

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, despre Grecu, fost campion de lupte libere, se ştie că îşi frânează greu pornirile colerice, motiv pentru care de-a lungul anilor a fost implicat în numeroase răfuieli cu alţi exponenţi ai lumii interlope, precum Sanyi Neguş sau Gabi Dinamită.

Edificator este un episod din vara anului 2007 când, în Pasajul Vulturul Negru, angajaţii săi de la firma de pază Super Security, pe care o patrona atunci împreună cu Aurel Gavriş, naş şi din prima cununie, au atacat mascaţii veniţi să-l reţină în urma unui scandal avut cu Orsos Sandor, lider al firmei de pază Liberty. Susţinătorii lui Gabor au luat cu asalt duba, iar circul a continuat şi la sediul Poliţiei.

Grecu a ajuns să fie cercetat de procurori şi împreună cu Romi Neguş, pentru că l-au fugărit în octombrie 2010 cu sabia, în faţa Bisericii cu Lună, pe Constantin Mărie, un apropiat al sportivului Sandu Lungu, cu care se războiau.

Cu toate că el şi oamenii lui au fost suspectaţi şi că şantajau patroni pentru a face contracte cu firma lor, Gabor are cazierul curat, căci până acum toate dosarele i-au fost închise cu neînceperea urmării penale. Iar în ultimul an, mânat de ambiţii politice, s-a ferit şi mai tare de scandaluri.

Popa, apărătorul

Întrebat de BIHOREANUL cum de merge PNL în campanie cu un candidat cu trecut rău famat, preşedintele PNL Bihor a susţinut că n-are de-a face cu nominalizarea lui Grecu. "Nu eu l-am ales să candideze, ci este decizia organizaţiei locale şi a celei zonale, care e condusă de domnul Dumitru Neag. Eu nu fac decât să respect decizia colegilor", a spus Cornel Popa. "Pe de altă parte însă - a completat liberalul - vreau să subliniez că eu nu ştiu ca el să aibă o problemă cu legea şi nu am auzit să fi dat măcar o palmă cuiva vreodată". Dorind să-şi prezinte pozitiv candidatul, senatorul a plusat, zicând că Grecu a fost prezentat în mod fals ca fiind implicat în bătăi şi scandaluri. "Ce ştiu sigur este că au fost interese să fie prezentat pe invers", a spus Popa, fără să intre în detalii. Altfel spus: la trecutu-i mare, mare viitor!

Totuşi, poate ar fi fost mai onest s-o zică pe-aia dreaptă: într-o comună fief al PDL-ului, PNL-ul nu a găsit altă variantă de a-şi crea prozeliţi decât punându-l la butoane pe "şmecherul satului", cu rol de aspirator de voturi. Că doar e campanie, şi se iartă orice...