Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au amendat o firmă din Bihor cu 60.000 lei pentru că a recoltat sute de crăiţe din pădure, fără a deţine autorizaţia impusă de lege.

Controlul comisarilor a venit după ce poliţiştii maghiari au depistat în trafic în Ungaria un transport cu 669 de ciuperci Amanita Caesarea (burete domnesc sau crăiţe) culese din Bihor, dar fără acte conforme.

"Ca urmare a solicitării autorităţilor maghiare prin intermediul Interpol România, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor împreună cu IPJ Bihor – Serviciul de Investigare al Criminalităţii Economice, a dispus verificarea modului de respectare a legislaţiei de mediu cu privire la activitatea de recoltare, achiziţionare, comercializare şi export desfăşurate de către o societate comercială din judeţul Bihor în anul 2016 pentru specia de ciupercă – Amanita Caesarea (buretele domnesc, crăiţa)", se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu Bihor, transmis vineri.

Verificarea comisarilor a scos la iveală că firma cu pricina "nu deţine autorizaţie de recoltare/achiziţionare/comercializare în stare vie, proaspătă sau semiprelucrată de plante din flora sălbatică".