Firma Vestind Construct, cea care execută lucrările de reabilitare a clădirii din Piaţa Unirii 5, al cărei acoperiş s-a prăbuşit pe 21 octombrie rănind o femeie, a fost amendată de către Inspectoratul Teritorial de Stat în Construcţii (ITSC) Bihor cu suma de 1.550 de lei, în baza Legii 10 din 1995, privind calitatea în construcţii.

"A fost întocmit un act de control în care am dispus unele măsuri, precum asigurarea unei podine pe sub care să poată trece cetăţenii, dar şi un proces verbal de sancţiune pentru nerealizarea condiţiilor privind asigurarea calităţii şi siguranţei în lucrări", a declarat marţi pentru BIHOREANUL Gheorghe Husăsan, directorul ITSC Bihor.

Potrivit directorului ITSC Bihor, firma Vestind Construct trebuia să amenajeze o podină acoperită cu lemn în dreptul acoperişului pentru trecerea pietonilor. În timpul verificărilor, inspectorii au descoperit că firma orădeană nu avea nici fişe de execuţie a lucrărilor, care trebuiau să prevadă regulile specifice după care se desfăşoară lucrările.

Au ridicat podina

"Podina a şi fost amenajată şi firma a reînceput lucrările. Pentru a avea fişele de execuţie în regulă, Vestind Construct are termen până la începutul lunii noiembrie", a precizat directorul ITSC Bihor.

Pe 21 octombrie, în timp ce muncitorii firmei Vestind Construct lucrau la acoperişul clădirii care adăposteşte sediul filialei municipale a PSD şi al băncii Piraeus, o parte lungă de 10 metri din cornişa acoperişului a căzut, iar câteva scânduri şi cărămizi s-au prăbuşit peste o femeie în vârstă de 30 de ani care ieşea din sediul băncii. Victima a fost transportată la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean cu un traumatism cranio-cerebral minor şi nu a necesitat internare.

Potrivit inspectorului ITSC Bihor, Adriana Lipoveanu, care a verificat la faţa locului incidentul, cornişa s-a prăbuşit deoarece era într-o stare avansată de degradare, lemnăria fiind îmbibată cu apă.

Clădirea din Piaţa Unirii 5 este veche de peste 100 de ani şi este prima a cărei faţadă este reabilitată cu ajutorul unui împrumut fără dobândă acordat locatarilor de către Primăria Oradea. Lucrările au continuat deşi pe 1 octombrie, prefectul Gavrilă Ghilea a atacat în instanţă hotărârile de Consiliu Local care reglementează obligativitatea plăţii unei taxe speciale de către proprietarii clădirilor cu faţadele neîntreţinute şi condiţiile în care orădenii pot accesa credite fără dobândă de la bugetul local pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare a faţadelor imobilelor din centrul istoric al oraşului.