Primele verificări ale Inspectoratului Teritorial de Stat în Construcţii (ITSC) Bihor în cazul accidentului petrecut joi arată că firma Vestind Construct din Oradea nu a respectat toate măsurile de siguranţă necesare reabilitării acoperişului clădirii din Piaţa Unirii nr. 5, care adăposteşte sediul filialei municipale a PSD şi Piraeus Bank.

Cu acte în regulă, dar neglijenţi

Adriana Lipoveanu, inspectorul de specialitate care s-a deplasat la faţa locului imediat după ce o parte din acoperişul clădirii s-a prăbuşit, rănind o orădeancă de 30 de ani, afirmă că executantul lucrărilor are toate autorizaţiile necesare reabilitării, dar că reprezentanţii societăţii nu au respectat procedurile de siguranţă în construcţii.

"Lucrarea este autorizată, iar dată fiind vechimea clădirii, care are peste 100 de ani, în proiect au fost incluse şi lucrări la acoperiş", a declarat vineri pentru BIHOREANUL Adriana Lipoveanu. 

Inspectorul ITSC Bihor a precizat, însă, că firma era obligată să securizeze zona de trecere a pietonilor printr-un culoar acoperit cu scânduri. "Este pe domeniul public şi nu putea fi închisă. Constructorul trebuia să-şi ia toate măsurile de precauţie. Când se lucrează la o clădire veche, firma trebuie să facă un culoar de trecere pentru protecţie acoperit cu lemn", a spus Lipoveanu.

Pasibilă de amendă 

Potrivit acesteia, cauza accidentului este starea degradată a clădirii. "Cu o zi înainte de accident, constructorul a decopertat acoperişul, iar în ziua aceea a plouat. Elementele cornişei acoperişului erau îmbibate cu apă, iar lemnăria era putredă. Asta din cauza faptului că sistemul de canalizare pluvială nu fusese refăcut de la construcţie", a spus Lipoveanu.

Inspectorii în construcţii lucrează încă la actul de control, care va fi finalizat cel mai probabil luni şi care va stipula şi măsurile ce vor fi luate împotriva constructorului, în baza Legii 10 din 1995 privind calitatea în construcţii. "Fără nicio discuţie, vom aplica o sancţiune. Firma a împrejmuit într-adevăr zona, a făcut marcaje, dar fiind o zonă de acces pentru cetăţeni, trebuia să asigure o podină de trecere", a declarat pentru BIHOREANUL şi Gheorghe Husăsan, directorul ITSC Bihor.

Femeia în vârstă de 30 de ani, accidentată de cărămizile şi scândurile de pe cornişa acoperişului este în stare bună. "Femeia a venit la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean cu un traumatism cranio-cerebral minor şi un hematom epicranian, dar nu a rămas în spital. I s-au făcut analizele la Unitatea de Primire Urgenţe şi cazul ei nu a necesitat internarea", a declarat dr. Carmen Pantiş, managerul Spitalului Judeţean.

Citeşte pe această temă şi: Acoperiş prăbuşit în Piaţa Unirii: O femeie a ajuns la spital