În Beiuș, pare că totul este pe dos: firma de salubritate a orașului face, de fapt, mizerii! Un localnic a filmat, joi, un camion al Administrației Domeniului Public (ADP) Beiuș, societatea care răspunde de aspectul zonelor publice din oraș, imediat după ce a deversat gunoaie de toate felurile la marginea orașului, aproape de râul Crișul Negru.

„Unde îmi spun, acolo merg”

După cum se vede în înregistrarea publicată pe Facebook, șoferul a fost oprit de un echipaj al Poliției, sesizată prin numărul 112 de consilierul local independent Alexandru Degău, care în ultimele zile a văzut mai multe transporturi de deșeuri făcute cu camionul ADP. Prins în flagrant, șoferul a recunoscut că lucrează pentru ADP Beiuș, că a aruncat gunoaie în natură și că nu este singurul angajat al societății din subordinea Primăriei Beiuș care face asta.

„Unde îmi spun, acolo merg”, a declarat bărbatul, după cum se aude pe filmarea publicată pe Facebook de un beiușan, Gabriel Theo. Fără să o spună direct, individul a recunoscut că șefii săi l-au trimis să abandoneze gunoaie în natură.

Deșeurile au fost lăsate pe marginea unui drum comunal, din apropiere de Crișul Negru, și erau de toate felurile: de la resturi din construcții, la deșeuri vegetale ori PET-uri și alte ambalaje. De unde proveneau a dezvăluit, într-un alt video, același beiușan care a filmat și camionul oprit de polițiști: de pe un drum neasfaltat aflat lângă Centrul de aport voluntar din Beiuș, un loc unde locuitorii orașului vor putea duce gratuit deșeuri. Pe drumul cu pricina există o barieră și un afiș care avertizează că depozitarea gunoaielor este interzisă, dar cu toate acestea se strâng cantități impresionante de mizerii.

Înregistrarea video cu flagrantul:

Urmează controale

Joi, când Poliția l-a oprit pe șoferul ADP în „misiune”, deversarea nu era completă, așa că, până la urmă, o parte din gunoaie au rămas în bena camionului. Bărbatul a fost invitat la secție, pentru întocmirea unui proces-verbal, iar camionul a fost parcat în curtea ADP Beiuș, unde se afla și vineri, cu tot cu gunoaie.

Culmea este că, s-a aflat ulterior, vehiculul nu avea nici poliță RCA valabilă, așa că nici n-avea ce să caute pe un drum public!

Polițiștii au sesizat Garda de Mediu Bihor, care va începe verificări la Beiuș, ca să afle ce căuta bărbatul cu deșeurile acolo, ce explicații au șefii lui, de unde proveneau gunoaiele și unde trebuiau de fapt să ajungă.

Dacă şoferul va susține că a acționat de unul singur, riscă o amendă între 30.000 şi 45.000 lei, iar dacă se dovedeşte că a executat un ordin de serviciu, ADP Beiuş este pasibilă de amendă între 50.000 lei şi 70.000 lei.

Pe de altă parte, comisarii de mediu vor zăbovi în Beiuș. „Vom începe și un control mai amplu pe linia de protecția mediului pe întreaga activitate a UAT Beiuș, inclusiv privind modul de gestionare a serviciului de salubrizare pe domeniul public. Am primit în ultima perioadă mai multe sesizări legate de existența unor cantități importante de deșeuri pe domeniul public, atât în imediata vecinătate a platformei amenajate (n.r. centrul de aport voluntar), cât şi în albia majoră a Crișului Negru, depozitări mari de deșeuri cât şi îngropări”, a declarat șeful GNM Bihor, Sever Șerbănescu, vineri, pentru BIHOREANUL.

„O cauză bună”

Contactat de BIHOREANUL, directorul ADP Beiuș, Florin Pușcaș, a recunoscut că șoferul prins cu gunoaiele în camion a acționat la ordinul lui, dar pretinde că n-a vrut să mute gunoaie dintr-o parte într-alta a orașului, ci... să facă o faptă bună.

„Lângă platforma amenajată acum și care va fi pusă în funcțiune, sunt multe resturi din construcții aruncate clandestin. I-am zis să le ia și să le ducă, dar nu pe Criș, ci pe un teren privat din zonă, unde am primit acceptul proprietarului și mi-a zis că are o râpă acolo, pe care ar înfunda-o”, a declarat Pușcaș pentru BIHOREANUL.

Instalat în funcție de doar trei săptămâni, șeful ADP Beiuș susține că, sub nicio formă, șoferul nu trebuia să încarce alte deșeuri decât cele din construcții și nici să le abandoneze altundeva.

„Nu știu de ce s-a întâmplat așa, am încercat să vorbesc azi cu șoferul, dar n-am avut cu cine, e foarte speriat”, a spus Florin Pușcaș. De asemenea, șeful ADP pretinde că nu-i mai răspunde la telefon nici proprietarul terenului, care i-ar fi dat acordul pentru depozitarea deșeurilor din construcții, ca să-i confirme spusele.

„Eu sper să vină Garda de Mediu, să lămurim că intenția noastră a fost bună, să facem curățenie. Am avut o cauză bună”, pretinde directorul.

Pușcaș recunoaște și lipsa RCA-ului și susține că, pur și simplu, a uitat că respectivul camion nu are o poliță de asigurare valabilă. „Asigurarea la acest camion costă mult, de aceea noi o facem doar iarna și îl folosim doar la deszăpezire. Eu pur și simplu am uitat, când i-am spus șoferului să meargă cu camionul, că n-are asigurare. Dacă-mi spunea, îi ziceam să ia o dubiță”, pretinde directorul ADP Beiuș.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!