Retailerul de încălţăminte Leonardo a obţinut de la creditori aprobarea planului de reorganizare judiciară. Asta înseamnă că, urmând nişte paşi stabiliţi de specialişti, compania va scăpa de datoriile existente în următorii patru-cinci ani. De faliment a scăpat şi retailerul de electronice şi electrocasnice Flanco, după ce principalii creditori - trei bănci - au votat planul de reorganizare.

"Dacă nu erau de acord cu reorganizarea, micii creditori aveau toate şansele să nu mai obţină nimic, lua banca tot", a declarat Radu Lotrean, asociat coordonator la Casa de Insolvenţă Transilvania. El s-a ocupat de planul de reorganizare în cazul retailerului Leonardo.

"Acest rezultat li se datorează salariaţilor, furnizorilor şi băncilor, care au realizat că e în avantajul tuturor ca firma să supravieţuiască", e de părere Lotrean. El este încrezător că vor merge pe acelaşi drum şi alte companii cunoscute, aflate acum în procedură de insolvenţă - este vorba despre Diverta şi Boom TV.

Leonardo are trei ani la dispoziţie pentru a-şi plăti datoriile, care se ridică acum la 30 de milioane de euro. În cazul băncilor, termenul poate ajunge până la şapte ani. În cele 11 luni de la intrarea în insolvenţă, retailerul de încălţăminte a închis 42 de magazine, a făcut disponibilizări de personal şi s-a reorientat de la segmentul medium-high la cel medium-low.

"Vânzările s-au stabilizat la 200.000 de euro/zi. Anul viitor avem în plan desfiinţarea unor magazine mai puţin profitabile, dar se vor deschide tot atâtea în alte zone", a spus Lotrean. Potrivit acestuia, datoriile companiei, care se ridicau la 100 de milioane de euro, au fost restructurate, ajungându-se astfel la restanţe de 30 de milioane de euro.

Practicienii în insolvenţă spun că exemplele Leonardo şi Flanco sunt excepţii, în condiţiile în care, în România, abia 3-5% din cazurile de insolvenţă au drept rezultat adoptarea planului de reorganizare judiciară. Ei speră însă ca, odată cu aceste exemple, managerii companiilor să prindă curaj şi să recunoască din timp incapacitatea de a-şi plăti datoriile.

Multe dintre firme ajung însă în faliment din cauza creditorilor, care nu vor să accepte planul de reorganizare. Şi asta deşi pentru unii dintre ei este singura şansă de a-şi mai recupera banii.