După ce a intrat fără drept pe terenurile sătenilor bihoreni, pentru a prospecta seismic subsolurile perimetrului petrolier EX-2 în ciuda faptului că nu a avut toate avizele necesare, firma maghiară Acoustic Geophysical Services, angajată de deţinătoarea acordului petrolier de explorare-exploatare NIS Petrol, a părăsit Bihorul.

"NIS Petrol şi Acoustic Geophysical Services au decis de comun acord încetarea contractului prin care AGS desfăşura activităţi de prospecţiuni în vederea identificării potenţialelor zăcăminte petroliere în perimetrul Tria", a declarat, luni, pentru BIHOREANUL, Mihai Danilin, director executiv upstream NIS Petrol.

Angajată încă din vara lui 2013 pentru a face aşa-numitele prospecţiuni seismice tridimensionale, AGS ar fi trebuit să străbată cu utilaje specializate terenurile din perimetrul concesionat, ca să identifice cele mai bune locuri unde pot fi amplasate sondele de extracţie a ţiţeiului şi gazelor. Pentru asta, însă, avea nevoie de un certificat de urbanism emis de Consiliul Judeţean Bihor în baza autorizaţiilor date de consiliile locale pe raza cărora AGS ar fi vrut să lucreze, ori acest certificat nu a fost încă eliberat. Mai mult, numeroase primării din perimetru au respins solicitarea AGS de a pătrunde pe teritoriul lor. În ciuda acestui fapt, utilajele firmei au fost surprinse de bihorenii din mai multe sate pe pământurile lor, în unele situaţii sătenii acuzând că maşinăriile le-au distrus culturile de cereale.

Impotenţa AGS de a obţine avizele necesare pentru a lucra în perimetru a şi fost motivul pentru care contractul a fost reziliat. "NIS Petrol a decis să reconsidere abordarea operaţiunilor de explorare a resurselor convenţionale, având în vedere experienţa dobândită până în prezent, în relaţia cu autorităţile locale şi proprietarii de terenuri. Obiectivul companiei este să asigure îndeplinirea obligaţiilor către statul român asumate prin acordul petrolier", a mai spus Danilin. Cum anume va "reconsidera" NIS lucrările în perimetru directorul nu a mai spus.

În final, însă, Danilin a ţinut să precizeze că firma pe care o conduce nu vine în Bihor după gaze de şist. "Activităţile de explorare ale NIS Petrol vizează exclusiv ţiţeiul şi gazele naturale şi vor fi realizate în conformitate cu cele mai stricte reglementări naţionale şi internaţionale în ceea ce priveşte protecţia mediului şi sănătatea populaţiei. Compania nu are interes în explorarea şi exploatarea gazelor de şist", a declarat directorul.