Firmele care angajează tineri cu vârsta până în 24 ani vor primi 200 euro şi 500 lei lunar pentru fiecare angajat, timp de un an, dar au obligaţia să păstreze locul de muncă cel puţin 18 luni, prevede programul "Garanţia pentru tineret", finanţat cu 470 de milioane de euro din bugetul UE 2014-2020.
Programul, de care este estimat că vor beneficia 441.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani, a fost lansat, miercuri, la Palatul Victoria, de către ministrul Muncii, Rovana Plumb, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a vicepreşedintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, comisar european pentru moneda euro şi dialog social.
"Întregul program este construit în trei trepte - consiliere, înregistrare şi angajare - şi presupune sprijin financiar şi îndrumare competentă pentru fiecare din cele trei etape, plecând de la finanţarea uceniciei şi a stagiilor pentru viitorii angajaţi, mergând la finanţarea prin prime de mobilitate şi prime de instalare, dar şi subvenţii acordate angajatorului. De asemenea, sunt alocate fonduri pentru dezvoltarea de start-up-uri prin pachete integrate până la 30.000 de euro pe persoana", a spus Rovana Plumb.
Programul mai prevede ca angajatorul care menţine locul de muncă mai mult de 18 luni să fie scutit de plata contribuţiei la şomaj pentru 24 de luni. În ceea ce priveşte cursurile de ucenicie, angajatorii vor primi lunar 250 de euro şi 300 de lei pentru o perioadă de 1-3 ani, iar pentru stadii de specializare, 300 de euro şi 750 de lei.
Potrivit ministrului Muncii, campania de promovare a programului se va desfăşura în primul rând în mediul online, respectiv pe Facebook, YouTube, Google, e-jobs, best-jobs, pe siteul Comisiei Europene şi pe siteul "garantiipentrutineri.ro", dar vor fi afişate informaţii despre program şi în staţiile de metrou şi autobuz din Bucureşti, precum şi în staţiile de autobuz din 10 oraşe ale ţării.
În alocuţiunea sa, premierul Victor Ponta a spus că cel mai important obiectiv al Guvernului este acela de a crea locuri de muncă şi a pus accent pe ocuparea forţei de muncă a tinerilor.
"Chiar dacă tinerii, acum, în România, au noi oportunităţi, în special în domeniul IT, dar şi în zone productive, trebuie şi se poate face mai mult, iar programul pe care astăzi îl lansăm (...) este un program foarte clar şi foarte simplu: 470 de milioane de euro, bani puşi la dispoziţie de Comisia Europeană, pentru 400.000 de aplicanţi tineri care vor primi consiliere, vor avea subvenţii pentru a-şi găsi şi a păstra un loc de muncă plătit decent şi pe o perioadă cât mai lungă de timp", a afirmat Ponta.
La rândul său, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a remarcat că implementarea programului a fost relativ scăzută în statele UE, în pofida faptului că şomajul în rândul tinerilor este o problemă stringentă la nivelul UE şi el a adăugat că este important ca programul să fie cunoscut, mediatizat, în rândul tinerilor.
Programul se va desfăşura până în 2018, iar România se alătură altor trei ţări, respectiv Finlanda, Letonia şi Portugalia, care l-au lansat.
(sursa: www.mediafax.ro)