Firmele dornice să-şi fidelizeze angajaţii vor putea să suporte cheltuielile acestora pentru creşă sau grădiniţă, în cuantum de maximum 1.500 de lei pe lună, bani care vor putea fi recuperaţi de angajatori din impozitul datorat statului.
Această modificare a Codului Fiscal este cuprinsă într-o lege iniţiată de deputatul UDMR de Bihor, Szabó Ödön, adoptată de Camera Deputaţilor, ca for decizional, şi trimisă acum spre promulgare.
Aşa-numitul credit fiscal va putea fi aplicat impozitului pe venit, cotei de TVA şi altor accize datorate statului, se arată într-un comunicat transmis de deputat.
Szabó susţine că a iniţiat această lege în urma solicitărilor şi consultărilor pe care le-a avut cu reprezentanţi ai sectorului de afaceri din România, care îşi doresc să poată plăti serviciile de educaţie timpurie ale angajaţilor, pentru a-i readuce mai repede la muncă. "În acest mod, mamele sunt încurajate să se întoarcă mai devreme la locul de muncă", a declarat parlamentarul, care a subliniat, în expunerea de motive a proiectului de lege, şi criza de forţă de muncă cu care se confruntă România.
UDMR-istul spune că noua lege va aduce beneficii şi Statului Român: "Dacă ţinem cont de faptul că, raportat la valoarea unui salariu mediu, cuantumul unei indemnizaţii pentru creşterea copilului este de 1.800 de lei, iar statul va trebui să renunţe la un impozit de numai 1.500 de lei, este evident că aceste noi prevederi legislative sunt avantajoase pentru ambele părţi".
Noua lege va permite companiilor chiar să îşi înfiinţeze propriile creşe şi grădiniţe, finanţate din aceste sume deductibile.
O altă modificare adusă Codului Fiscal, prin aceeaşi lege iniţiată de Szabó, vizează reducerea bazei de impozitare acordate firmelor care investesc în învăţământul dual sau universitar. "În cazul prevederilor ce se referă la învăţământul dual sau universitar, companiile îşi pot deduce, din baza de impozitare, şi costurile formării practice a elevilor şi studenţilor, pe lângă educaţia teoretică. Acest lucru îl pot face nu numai la nivelul învăţământului secundar, ci şi în cazul învăţământului universitar", a declarat Szabó, citat în comunicat.
Potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, legea iniţiată de deputatul bihorean a fost adoptată, în forma pentru promulgare, pe 13 octombrie. A fost votată de 250 de deputaţi, în timp ce unul s-a pronunţat împotrivă, iar 9 s-au abţinut.