15% din sumele recuperate de la contribuabili vor deveni premii pentru angajaţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Decizia a fost luată prin Ordonanţă de Urgenţă, la finalul anului.

Ministerul Finanţelor scrie în proiectul de OUG că "nivelul de salarizare constituie un factor important în fluctuaţia mare a personalului" şi că "de multe ori echipele de control sunt supuse presiunilor din partea contribuabililor, de multe ori fiind formulate plângeri penale împotriva membrilor lor sau se confruntă cu ameninţări din partea contribuabililor".

De acum înainte, însă, ANAF va putea păstra o cotă de 15%, ca venituri proprii, din "sumele stabilite prin acte administrativ fiscale, procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor şi hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală care au la bază sesizări ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, ramase definitive in sistemul cailor de atac".

Mai precis, conform OUG, funcţionarii vor primii premii din următoarele venituri:

a) impozite, taxe si contributii, stabilite suplimentar prin decizii de impunere, stinse prin incasare, compensare sau executare silita;

b) obligatii fiscale accesorii stabilite de organele fiscale, stinse prin incasare, compensare sau executare silita;

c) valoarea sumelor incasate din valorificarea bunurilor confiscate prin procese verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;

d) repararea prejudiciului material si sume confiscate prin hotarari judecatoresti pronuntate in materie penala care au la baza sesizari ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, stinse prin incasare, valorificare sau executare silita.