Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunțat că pentru a preveni apariţia cazurilor de toxiinfecţie alimentară din perioada următoare, marcată de Paştele catolic şi cel ortodox, inspectorii sanitari vor desfăşura controale în judeţ, la operatorii economici din sectorul alimentar şi din sectorul creşterii animalelor.

Controale în judeţ

Vor fi verificate fermele care comercializează ovinele, caprinele şi porcinele spre sacrificare, unităţile de abatorizare, procesare, carmangeriile, măcelăriile, unităţile care comercializează produse din peşte, patiseriile şi cofetăriile, hypermarketurile şi supermarketurile, dar şi unităţile de alimentaţie publică cum ar fi restaurantele, cantinele şi pensiunile, se arată în comunicatul transmis miercuri de DSVSA. 

În cadrul controalelor, specialiştii de la DSVSA vor fi însoţiţi de poliţişti, care vor verifica mijloacele de transport ale operatorilor economici pentru a vedea modul în care sunt transportate animalele vii, carnea sau alte produse din carne.

Anul acesta au fost impuse mai multe reguli pentru crescătorii de porcine, ca urmare a evoluţiei pestei porcine în judeţ:

- este interzisă comercializarea animalelor vii, a cărnii şi produselor din carne provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului pestei porcine africane (PPA);

- vânzarea/ achiziţionarea animalelor vii este permisă doar direct din exploataţii de animale, înregistrate în BND (baza naţională de date), situate în zone care nu sunt supuse unor măsuri de restricţie sanitară veterinară ca urmare a evoluţiei unor boli;

- se interzice comercializarea stradală a alimentelor, comercializarea ambulantă a acestora sau din mijloace de transport. Depistarea acestor cazuri atrage sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 lei, şi confiscarea în întregime a cantităţilor de alimente expuse la vânzare;

- datorită evoluţiei pestei porcine africane, toate târgurile de animale de pe raza judeţului au activitatea suspendată pe termen nedeterminat.

Sfaturi pentru clienţi

În baza experienţei din anii anteriori, DSVSA readuce în atenţia consumatorilor ca în această perioadă să fie mai atenţi la achiziţionarea alimentelor, şi în special a celor specifice (ouă, carne de miel, carne de curcan, peşte produse lactate, alimente de origine vegetală etc), pentru a evita eventualele situaţii nedorite.

Pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un centru de ambalare autorizat sanitar veterinar, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător. Pe ou trebuie marcat cel puţin codul fermei producătoare, iar pe etichetă data valabilităţii, marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere şi categoria de greutate.

În cazul comercializării de lapte crud sau produse obţinute din lapte crud destinate vânzării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, acestea pot fi expuse la vânzare, în exclusivitate în incinta spaţiilor special amenajate în pieţe agroalimentare (halele de lactate), numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentar, hârtie cerată alimentară, etc), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător.

Carnea de oaie/capră comercializată prin unităţi de alimentaţie publică (magazine, măcelării, supermarket etc), provine în exclusivitate din abatoare autorizate sanitar veterinar, înscrise pe site-ul ANSVSA. În judeţul Bihor sunt autorizate, la această dată, pentru sacrificarea animalelor din specia ovină un număr de trei abatoare, respectiv unul în Beiuş, unul în localitatea Mihai Bravu şi unul în Marghita.

Carcasele de ovine trebuie să fie marcate cu marcă de sănătate, de către un medic veterinar.

Carnea de miel/ied provenită din sacrificarea în centrele de sacrificare aprobate temporar de către DSVSA Bihor, fie la cererea unor autorităţi locale, fie a fermierilor, pentru a veni în sprijinul micilor producători locali, va fi marcată cu o stampilă de formă rotundă, cu codul centrului/ punctului temporar de sacrificare și inscripţia "CONTROLAT SANITAR VETERINAR".

Reclamaţi aici:

Cetăţenii care sesizează nereguli în comerţul cu produse alimentare specifice perioadei pot informa autorităţile sanitare veterinare din întregul judeţ fie la sediile DSVSA, fie telefonic 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro.

La nivelul structurilor DSVSA Bihor programul de lucru de joi şi până în 18 aprilie este stabilit între orele 8.30-17 pentru zilele lucrătoare. Pentru zilele de sâmbătă 02 aprilie şi 11 aprilie (sărbători religioase de Florii catolice şi ortodoxe), se va asigura permanenţa între orele 8.30-15 la următoarele puncte de permanenţă:

- Sediul DSVSA Bihor – Oradea, str. Ion Bogdan 37, centru de coordonare la nivel judeţean – tel. 0259.266.141

- Sediul CSVSAO Oradea 1, din Oradea, Piaţa Emanuil Gojdu nr. 21 (incintă P-ţa Agroalimentară Cetate), pentru Oradea, Sânmartin tel. 0259.434.245

- Sediul CSVSAO Tileagd – Aleşd din Oraş Aleşd, str. Bobâlna nr. 3 – incintă Primăria Aleşd pentru zona Tileag, Aleşd – 0755.033738

- Sediul CSVSAO Marghita Valea, din municipiul Marghita, str. Crişan nr. 2, pentru Marghita, Săcuieni şi Valea lui Mihai – 0755.033.739

- Sediul CSVSAO Beiuş - Ştei, din municipiul Beiuş, Aleea Moţilor Bloc AN 5 pentru Beiuş şi Stei – tel. 0259.320.679 sau 0755.033720

- Sediul CSVSAO Salonta Tinca, din municipiul Salonta, str. Cantacuzino nr. 2-4 – tel. 0259.370.488 sau 0755.033.743, pentru zonele Salonta, Tinca