Timp de trei zile, între 31 mai şi 2 iunie, Beiuşul şi Roşia au fost adevărate centre de creativitate. În organizarea Liceului Vocaţional Pedagogic Nicolae Bolcaş şi a Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor, în cele două localităţi s-au ţinut 15 ateliere de creaţie dedicate elevilor, la care au participat o sută de şcolari din toate ciclurile.

De tot felul

Atelierele cu pricina au făcut parte din a doua ediţie a conferinţei judeţene "Repere practice în stimularea creativităţii", care a urmărit identificarea şi dezvoltarea potenţialului creativ, stimularea abilităţilor practice şi a aptitudinilor de comunicare ale participanţilor. Workshop-urile au fost diverse: Creative speaking, Meşteşuguri tradiţionale, Geografie în culori, Îndemânare şi creativitate, Ritmuri tradiţionale, Notre héritage, Plus-minus poezie, Experimente vesele, Matematicianul creativ, Grafică, Sculptură în săpun, Artă şi natură, Creative writing şi Team building. Toate au fost conduse de profesori şi formatori, la ele participând cadre didactice, studenţi şi elevi de la şcoli din zona Beiuşului şi din Oradea.

"Aproximativ 100 elevi din ciclul primar, gimnazial şi liceal s-au împărţit la atelierele menţionate, în funcţie de interesul lor pentru anumite domenii. Aceştia au participat activ împreună cu profesorii coordonatori care au folosit metode diverse pentru a le stimula creativitatea, pentru a-i implica în activităţile propuse şi pentru a le trezi interesul pentru frumos", se arată într-un comunicat transmis marţi de AMD Bihor.

Fotografi pe teren

În cadrul atelierului de Meşteşuguri tradiţionale, elevii din ciclul primar au învăţat cum se coase pe etamină şi care sunt modelele specifice zonei în care trăiesc. Cei interesaţi de muzică şi folclor au învăţat strigături, au avut ocazia să cânte la instrumente şi să pătrundă în simbolistica motivelor populare.

Pasionaţii de studiul limbii engleze au avut ocazia să participe la două ateliere coordonate de lector universitar dr. Simona Laurian-Fitzgerald, Universitatea din Oradea, şi Dr. Carlton Fitzgerald, Ed. D., New England College, SUA, care prin intermediul muzicii şi a metodelor interactive au reuşit să le stimuleze participanţilor interesul pentru muzica şi literatura în limba engleză.

Pasionaţii de fotografie au participat la atelierul Artă şi natură, coordonat de Răzvan Dumbravă şi Mihaela Ungureanu de la Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor. Participanţii la acest atelier au învăţat câteva principii de bază pentru a realiza o fotografie corectă. Informaţiile teoretice au fost aplicate în practică, în cadrul turei fotografice realizată pe un traseu tematic amenajat pe dealul Farcu din Pădurea Craiului. Fotografia, prin  aspectul sintetic, a facilitat elevilor cunoaşterea orizontului local, dar şi posibilitatea de a înţelege şi de a exprima propria viziune sau percepţie asupra realităţii locului.

Fiecare participant la acest atelier va avea posibilitatea să se înscrie la un concurs de fotografie organizat de Liceul Vocaţional Pedagogic "Nicolae Bolcaş" din Beiuş, Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Universitatea din Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor. Perioada de desfăşurare a concursului şi regulamentul acestuia urmează a fi stabilite de organizatori în cursul acestei săptămâni.

Pentru a menţine în atenţia invitaţilor şi participanţilor caracterul educaţional şi creativ al manifestării, programul conferinţei a inclus şi o lansare de carte, mai precis a celui de-al doilea volum al seriei de autor "Ducele de Castle. Tratatul de pace", un roman de capă şi spadă al autoarei Alina Cosma, apărut anul acesta.