Prima scuză pe care şi-o găseşte oricine ar vrea să slăbească, să se tonifieze ori să facă muşchi este, paradoxal, veşnica lipsă a timpului. Cum însă tehnologiile au avansat pe toate planurile, nici măcar asta nu mai e o problemă.

De ceva timp, Oradea are mai multe săli în care se face speedfitness, unul dintre cele mai noi curente în materie de exerciţii fizice. Practicanţii scapă de kilogramele în plus conectaţi la un aparat de electrostimulare, făcând în paralel mişcări aerobice gândite de un instructor personal. Principalul avantaj? O şedinţă durează doar 20 de minute!

Cu fire

Procedura de electrostimulare era folosită iniţial în recuperarea musculară a astronauţilor după întoarcerea din spaţiu, apoi fiind introdusă în spitale, tot pentru tratamente de recuperare. Nişte nemţi, însă, au găsit formula de a o folosi şi ca o formă eficientă de fitness, pe care au denumit-o speedfitness, pentru că totul se petrece la o viteză superioară.

De câţiva ani, mai multe săli unde se practică acest tip de antrenament s-au deschis şi în Oradea. Într-o asemenea sală, clientul e îmbrăcat într-un costum mulat pe corp peste care mai ia o vestă şi mai multe benzi conectate la un aparat ce transmite impulsuri electrice către toate grupele musculare, distrugând celulele adipoase şi stimulând activitatea muşchilor. Intensitatea impulsurilor se reglează în funcţie de persoană şi de ceea ce-şi propune fiecare să obţină: slăbire, tonifiere ori creşterea masei musculare.

Asta nu înseamnă că "sportivul" stă pasiv, ba din contră: în timpul contracţiilor musculare, face mişcări aerobice sub coordonarea unui antrenor personal. "Ne adresăm în principal persoanelor care nu au timp. O şedinţă de 20 de minute echivalează cam cu 5 ore de fitness clasic. În acele 20 de minute se produc atâtea contracţii musculare cât în 5 ore obişnuite la sală. Se ard între 500 şi 2.000 de calorii, în funcţie de intensitatea efortului şi de tipul antrenamentului", explică Andrei Sasca, instructor personal la Dream Speedfitness, de pe Cezar Boliac nr. 2.

Sport personalizat

Deşi unii ar putea fi reticenţi cu privire la impactul stimulilor electrici asupra corpului, antrenorii afirmă că speedfitness-ul poate fi practicat în siguranţă şi fără efecte secundare de aproape oricine, fiind interzis doar cardiacilor şi celor cu alte boli cronice grave.

Mai mult, cum se lucrează doar cu greutatea corpului, în acest fel încheieturile şi coloana nu sunt suprasolicitate. "Aparatul pe care-l folosim e testat medical. La noi vin inclusiv persoane care nu au voie să ridice greutăţi, sportivi după accidentări, persoane care trebuie să-şi întărească musculatura lombară", zice Andrei, explicând că fiecare sesiune este individuală, antrenorul lucrând cu un singur client în funcţie de necesităţile particulare ale acestuia.

"Aparatul se poate regla să acţioneze mai mult pe anumite grupe musculare, putând fi folosit şi pentru un fel de masaj anticelulitic", spune instructorul. Totuşi, având în vedere că pe parcursul celor 20 de minute grupele musculare sunt puse intens la treabă, nu recomandă mai mult de două şedinţe pe săptămână. "Între cele două antrenamente trebuie să fie o pauză de două zile, pentru refacere", explică Andrei, recomandând clienţilor ca în paralel să respecte şi o dietă sănătoasă. Regulă valabilă, de altfel, în cazul oricărui alt tip de antrenament.

Fitness "wireless"

Cel mai nou centru de speedfitness din Oradea are tehnologie de ultimă generaţie. "Impulsurile electrice sunt transmise wireless către echipamentul pe care-l poartă clientul, iar intensitatea exerciţiului e reglată de pe o tabletă", explică Adi Minculeasca, antrenor la Vision Center, de pe Muntele Găina nr. 77. De altfel, tocmai profitând de acest lucru, are de gând să ţină şi antrenamente în aer liber. Rezultatele depind şi în acest caz, evident, de fiecare persoană. "O clientă a dat jos 19 cm în talie şi 15 la şolduri în două luni", zice bărbatul.

Ce-i drept, speedfitness-ul nu e deloc ieftin. La Vision Center un abonament lunar (şedinţe în număr nelimitat) costă 599 lei, pe două luni 949 lei, iar pe trei luni 1.275. "Un abonament la o sală normală e pe la 150 lei, iar dacă vrei rezultate îţi iei un antrenor personal bun, care iar costă cam 100 euro pe lună. Îţi mai trebuie şi echipamente, proteine... La noi toate sunt incluse", zice Adi.

La Dream Speedfitness, un pachet de cinci şedinţe costă 300 lei, unul cu 10 şedinţe 550 lei, iar unul cu 15 şedinţe 720 lei, preţurile incluzând echipamentul, antrenorul şi un shake proteic. Dacă ţinem seama că în oraş există numeroase săli, se pare că orădenii nu au o problemă în a-şi cheltui banii pentru a câştiga timp. Şi, bineînţeles, un corp suplu şi mai tonifiat...