Ediţia a doua a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea a fost deschisă oficial duminică seară. În faţa unei săli nu chiar pline, managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, a ţinut un discurs axat pe împlinirea a 20 de ediţii ale Festivalului de Teatru Scurt (acum secţiune a FITO), amintind că este cel mai longeviv eveniment de acest gen din ţară, având prima ediţie în 1976.

De altfel, alături de el pe scenă s-a aflat şi actorul Eugen Ţugulea, director al Teatrului în anul primei ediţii, care a primit o plachetă în semn de recunoştinţă, la fel cum a primit şi criticul de teatru Elisabeta Pop, fost secretar literar al trupei "Iosif Vulcan", timp de 30 de ani.

FITO 2014 a început şi cu şampanie, câţiva dintre spectatori fiind invitaţi să ciocnească şi ei cu actorii de pe scenă. "Veţi bea şi dumneavoastră cu noi şampanie, prin reprezentanţi", le-a spus Daniel Vulcu celor prezenţi, înainte de a-i invita pe unii dintre ei, spunând la întâmplare locuri din sală, pe scenă.

În acest an, Teatrul Regina Maria a ales să deschidă oficial FITO cu premiera spectacolului de teatru-dans, gen pus în scenă la rândul lui în premieră la Oradea, "Life Sequences Profiles", produs de coregraful Florin Fieroiu.

Timp de aproximativ 50 de minute, orădenii au văzut pe scenă momente dramatice, triste, sexuale ori violente din viaţa omului contemporan, prezentate abstractizat prin mişcare, muzică şi lumini. Protagoniştii spectacolului au fost nouă tineri actori ai Teatrului orădean, care au schimbat între ei culoare de dans, numai pentru a repeta aceleaşi secvenţe de viaţă, pentru a se chinui reciproc ori pe ei înşişi.

De remarcat a fost şi muzica deosebit de expresivă realizată de Vlaicu Golcea, care a intensificat mesajele transmise de actorii-dansatori, dar şi scurtele texte care apăreau pe un ecran negru, precum "Strivim balustrade şi ne aruncăm", "Ascundem cearcăne în cearceafuri", "Trăim pe culoare paralele", "Ne e atât de foame" şi "Există un SMURD pentru suflete?".

După premieră, în faţa scenei mobile instalate în Piaţa Ferdinand, cei mici au putut vedea spectacolul "Înaripaţii", cu clasicele lupte între bine şi rău, purtate între îngeraşi şi drăcuşori dansatori. La ora 21, însă, pe scenă s-a jucat "Cenuşa timpului" un spectacol cu muzică live interpretată de trupa rock RIFF şi dansuri ale Teatrului de Balet din Sibiu, producţia fiind completată cu proiecţii video. La ultima reprezentaţie, însă, numărul spectatorilor a scăzut faţă de cei prezenţi la spectacolul pentru copii.