Teatrul Regina Maria a găzduit, duminică seara, premiera musicalului "Piciul", în cea de-a doua zi a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea, după ce sâmbătă, seria de evenimente a fost deschisă cu premiera spectacolului "Eu pentru cine votez?".

„Piciul”, un spectacol vibrant şi emoţionant - prezentat în cadrul secţiunii Off Concurs şi dedicat amintirii legendarului Charlie Chaplin - a adus pe scenă magia filmului mut transformată într-o producție teatrală de tip musical, care a cucerit publicul.

Piesa, scrisă de Pozsgai Zsolt, cu muzica semnată de Nagy Tibor şi versurile create de Bradányi Iván, este o adaptare ingenioasă a uneia dintre capodoperele cinematografice ale lui Chaplin – The Kid – primul lungmetraj regizat de celebrul actor şi lansat în 1921.

Traducerea în limba română a fost realizată de criticul de teatru Zeno Fodor, care a fost sărbătorit duminică înaintea premierei în foaierul teatrului. Criticul născut în 28 mai 1934 și-a început cariera în teatru la Oradea, ca secretar literar. El a primit din partea FITO o diplomă de excelență pentru o viață dedicată teatrului.

Magia lui Charlie Chaplin

„Piciul” sau „The Kid” prezintă o poveste în ramă, ce surprinde atât splendoarea Hollywoodului, cât și destine mai puțin fericite. 

Charlie Chaplin, regizor de film, află pe platoul de filmare o veste tristă. El este surprins apoi de un puşti, care fuge de poliţie şi îl roagă pe regizor să se prefacă că este tatăl lui. Întâlnirea celor doi duce la realizarea unui film emoţionant, dar plin de umor, în care protagoniştii sunt un geamgiu sărac şi un copil orfan, ei trecând împreună prin peripeții, dar și prin momente înduioșătoare.

În rolurile principale sunt Daniel Vulcu, care l-a interpretat pe Chaplin, şi Luca Bran, un băieţel de doar 9 ani care a jucat rolul micuţului Jacky. În rolul copilului a fost distribuit şi Rareş Roşu, un alt băieţel de 8 ani, iar pentru seara premierei regizorul a fost nevoit să tragă la sorţi numele celui care va juca în spectacol. Astfel, Rareş îl va interpreta pe Jacky în următoarea reprezentaţie, programată pentru 23 iunie.

Din distribuţie mai fac parte şi Ioana Cheregi, actriţă a Teatrului de Nord din Baia Mare, Ioana Dragoş Gajdó, Georgia Căprărin, Alexandru Rusu, George Dometi, Tudor Manea, David Constantinescu, Pavel Sîrghi, Eugen Neag, Sebastian Lupu, Ciprian Ciuciu, Lucia Rogoz, Anda Tămăşanu, Giorgiana Coman, Anca Sigmirean şi Carina Bunea.

Coregrafia a fost realizată de Topolánszky Tamás, iar conducerea muzicală a fost asigurată de Ovidiu Iloc. Decorurile au fost create de Irina Chirilă, iar costumele de Amalia Judea. Asistent de regie a fost Meleg Vilmos, iar asistent de coregrafie, Törteli Nadin.

„Misiunea ta este viaţa în teatru...”

Regizorul artistic, Halasi Imre, a subliniat că "Piciul" este un spectacol de familie în adevăratul sens al cuvântului, potrivit atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, oferind momente de nostalgie şi amuzament pentru toţi spectatorii.

La finalul reprezentaţiei, aplaudate îndelung de public, pe scenă a urcat echipa de producţie a spectacolului.

Daniel Vulcu - protagonistul spectacolului și totodată managerul Teatrului Regina Maria - a fost sărbătorit pentru cei 40 de ani de activitate petrecuți pe scena teatrului orădean, iar vicepreşedinta UNITER Aura Corbeanu i-a înmânat o diplomă de excelenţă în semn de recunoştinţă pentru activitatea sa artistică. „Vreau să îţi mulţumim pentru tot ceea ce ai oferit teatrului tău, colegilor tăi şi Uniunii teatrale din România. Vreau să te bucuri de ceea ce aţi făcut şi vă felicit pe toţi. Să crezi că misiunea ta este viaţa în teatrul pe care l-ai condus atât timp şi publicul este cel care îţi este recunoscător”, a spus Corbeanu pe scenă. 

Spectacolele continuă

FITO a fost deschis de spectacolul stradal "Eu pentru cine votez?" o producţie a trupei Iosif Vulcan, după I. L. Caragiale, Matei Vişniec, Cristian Popescu, Şerban Foarţă şi folclor urban, care a putut fi urmărită sâmbătă în Piaţa Unirii, dar şi in tramvai.

„Nu-mi (mai) fac iluzii, nu mai am cum să fiu naiv; construim acest spectacol, acest pamflet politic, împreună cu o mână de oameni, convinşi fiind că arta îi poate îndrepta (doar) pe cei drepţi. Şi ne dorim ca faptul acesta să-l împărtăşim şi să se ştie. Punct.", a spus, despre producție, regizorul artistic Gavriil Pinte.

Următoarea reprezentaţie a spectacolului „Eu pentru cine votez?” va avea loc sâmbătă, 6 iunie, tot în cadrul festivalului.


(credit foto: Sebi Tonț)

Festivalul Internaţional de Teatru Oradea, desfăşurat între 1 şi 9 iunie, continuă luni cu spectacolele "Deposedaţi", "Poate visez", "The Last Days of Elena and Nicolae Ceauşescu", un spectacol adus de o trupă din Polonia şi "Hedwig and the Angry Inch". 

De-a lungul ediției a 9-a a festivalului ajung la Oradea spectacole precum "Nelinişte", "Falsa servitoare", "Elektra", "Zeiţe de categoria B", "Tzuki şi tati" sau "Jocuri în curtea din spate", dar şi alte producţii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!