Braconajul de peşte poate fi combătut de orice bihorean, dacă nu trece nepăsător pe lângă peştii scoşi ilegal din râuri.

Este mesajul asociaţiei pescarilor sportivi Aqua Crisius, care a depistat în flagrant, în piaţa din Beiuş, un bărbat care vindea peste 70 de peşti braconaţi din Crişul Negru.

La sesizarea reprezentanţilor ONG-ului, autorităţile au descins la faţa locului, l-au amendat pe bărbat pentru condiţiile insalubre în care vindea peştele şi i-au deschis dosar penal.

"Din Crişu’"

Reprezentanţii Aqua Crisius au mers joia trecută în piaţa din Beiuş, unde şi în trecut au mai văzut comercianţi clandestini de peşte braconat.

Reţeta este destul de simplă: oameni care pescuiesc ilegal peşti din Crişul Negru îi vând apoi nestingheriţi în piaţa agroalimentară, chiar dacă este evident că nu îndeplinesc nici minimele norme igienico-sanitare.

Aşa cum se vede în imaginile filmate cu camera ascunsă de membrii Aqua Crisius, peştii erau în pungi, pe taraba din piaţă, iar vânzătorul îi lăuda de zor. "Aista-i peşte, faţă de ceala’… Nu-i cu concentrate, îi d-ala bun", a spus bărbatul. Întrebat de unde are peştele, a recunoscut nestingherit: "din Crişu’". Preţul pe care îl cerea era atractiv: 20 de lei kilogramul de peşte.

Vânzătorul n-a mai spus însă că peştii erau braconaţi, ceea ce, potrivit Aqua Crisius, se vedea cu ochiul liber.

"Persoana în cauză se ocupa în mod constant cu această activitatea, asociaţia noastră având probe şi martori care pot să susţină vânzarea de către acesta a peştelui obţinut din Crişul Negru, mare parte din el ca urmare a braconajului prin greblare/harponare ("miciuit" cum este el cunoscut printre pescarii bihoreni). Tot peştele, reprezentat de 70 de scobari, o mreană şi un clean (ambii reproducători) a fost confiscat, majoritatea peştilor prezentând urme evidente ale metodelor barbare prin care au fost extraşi din mediul acvatic", se arată într-un comunicat transmis vineri de Aqua Crisius.

Risc pentru consumatori

OUG 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura interzice comercializarea fără documente legale a peştelui şi altor vieţuitoare acvatice obţinute din pescuit, faptă considerată infracţiune care se pedepseşte cu amendă şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între un an şi 3 ani. Altfel spus, nu doar braconajul este o faptă penală, ci şi comercializarea peştelui pescuit legal.

Drept urmare, după ce a cumpărat peşti vânduţi ilegal în piaţa din Beiuş, reprezentantul Aqua Crisius, Andrei Togor, a sunat la 112 şi a reclamat situaţia. La faţa locului a mers un poliţist şi un medic veterinar din cadrul DSVSA Bihor.

În timp ce Poliţia Beiuş a deschis un dosar penal pe numele comerciantului, confiscându-i şi peştele braconat, DSVSA i-a dat o amendă de 1.200 de lei, "doamna medic veterinar care a reprezentat instituţia afirmând că fapta reprezenta un "atentat la siguranţa publică"", potrivit Aqua Crisius.

"Peştele respectiv nu a respectat în vreun mod condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la producerea, colectarea, procesarea, depozitarea şi comercializarea produselor din pescuit, reprezentând un produs perisabil, care în fond a fost transportat, ambalat şi depozitat în condiţii insalubre, putând îmbolnăvi consumatorii", a explicat ONG-ul.

Pescarii sportivi le atrag atenţia bihorenilor "pasionaţi" de comercializarea peştilor, chiar dacă sunt pescuiţi legal, că fac o faptă penală şi că pot doar să consume aceste vietăţi. Când vine vorba de braconaj, pedepsele sunt şi mai serioase.

"Considerăm că pescuitul trebuie să rămână o formă de destindere, de cunoaştere a naturii şi petrecere a timpului liber în natură, mai presus de cuantificarea vizitelor pe malurile apelor în peşte valorificat sub o formă sau alta", a mai transmis Aqua Crisius.

ONG-ul recomandă bihorenilor să nu rămână nepăsători faţă de situaţii similare şi să le reclame.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!