După 13 ani în care a făcut buchete de flori pentru orădeni şi după cinci ani în care a înfrumuseţat, voluntar, Parcul Libertăţii, umplând aleile cu arome şi culori, florarul Marius Sabău îşi ia rămas bun de la Oradea.

Începând de miercuri, buticul care era în sine un punct de atracţie în Oradea are uşile ferecate. "În modul cel mai conştient, am decis că e destul, atât a fost şi vă mulţumim frumos. De acum încolo totul va decurge altfel, din toate punctele de vedere, dezvoltare, înflorire. (...) Urmăm cursul vieţii şi noi, şi tot ce ne înconjoară, şi tot ce lăsăm în urma noastră, aici în Oradea, ne reprezintă, nici mai mult, nici mai puţin. Când oferi, primeşti. Singura busolă pe care o folosim e iubirea, şi în momentul de faţă ne arată o altă direcţie", se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a florăriei Florius Art.

"Am găsit o posibilitate mai bună în viaţă, pentru mine, pentru Fruzsi (n.r. soţia florarului) şi pentru copii, în afara ţării", a declarat Marius, vineri, pentru BIHOREANUL. Acesta a precizat că de acum înainte vor locui lângă Budapesta, iar el va continua să fie florar. De altfel, soţia lui este originară din capitala Ungariei.

Marius a precizat că a încercat să vândă chioşcul Florius Art, dar fără succes. "Am căutat pe cineva care să preia buticul, dar nu am găsit", a spus el.

Absolvent al Facultăţii de Economii Bancare şi al Şcolii de Asistent Regizor de Televiziune din Budapesta, orădeanul Marius Sabău n-a optat pentru aceste domenii, ci s-a reprofilat, urmând un curs de florar, tot în capitala Ungariei. Din 1996, practică această meserie, iar în 2007 a revenit la Oradea, dornic să înceapă propria afacere.

A deschis un butic-florărie în Piaţa Unirii, lângă Primărie, şi şi-a atras rapid clienţii cu buchetele sale cochete. În plus, florăria atrăgea atenţia şi prin faptul că, pe timpul nopţii, din interior răsuna muzică clasică, Marius fiind convins că este în beneficiul florilor.

În 2015, când Piaţa Unirii a intrat în reabilitare, buticul Florius Art s-a mutat în Parcul Libertăţii, un loc care a înflorit graţie lui Marius şi colegilor săi. Lalele, zambile, crini şi multe alte flori au fost plantate pe aleile din parc, spre deliciul orădenilor şi turiştilor deopotrivă.

De asemenea, tot pe cheltuiala lui, florarul a dus în parc o pianină, la dispoziţia tuturor celor dornici să cânte.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Artistul petalelor: Marius Sabău, un maestru în pregătirea buchetelor de flori pentru momentele speciale ale orădenilor (FOTO)"