Înmulțirea îngrijorătoare a cazurilor de copii nevaccinaţi în România impune măsuri dure, consideră ministrul bihorean al Sănătăţii, Florian Bodog, care a anunţat că refuzul de a vaccina copilul va fi cuprins în legea vaccinării ca infracţiune de rele tratamente aplicate minorului! Infracţiunea se pedepseşte în prezent cu închisoarea de la 3 la 7 ani. 

News.ro scrie că articolul 11 din proiectul Legii vaccinării prevede, la alineatul 4, litera "n" , între atribuţiile Comisiilor Judeţene de Vaccinare şi a Municipiului Bucureşti, să sesizeze instituţiile abilitate privind constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de trei ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei.

Întrebat cum comentează prevederea, în condiţiile în care a susţinut că în proiect nu apar sancţiuni, dar ele vor exista, Florian Bodog a spus că va fi un capitol special pentru sancţiuni.

Chestionat dacă a nu vaccina copilul este sinonim cu rele tratamente aplicate minorului, ministrul Sănătăţii a răspuns: "Da, corect".

"Proiectul de lege supus dezbaterii publice nu conţine un capitol de sancţiuni, dar, aşa cum ştim, orice lege care dorim să fie aplicată şi care dorim să aibă un rezultat final are nevoie de acest capitol de sancţiuni. Aceste sancţiuni vor apărea în lege, ca urmare a dezbaterilor publice şi ca urmare a dezbaterilor care vor avea loc la nivelul comisiilor de sănătate ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Noi ştim că este necesar un capitol, la un moment dat, a fost şi gândit un set de sancţiuni, însă am considerat că este bine să existe dezbateri. Cu toate că, la momentul de faţă, eu zic că este un moment optim de a apărea cu această lege, din cauza epidemiei cu care România se confruntă, şi cred că şi aceste sancţiuni vor trebui astfel dimensionate încât să aibă o cât mai mare acceptanţă din partea opiniei publice, dar, în acelaşi timp, să ne asigure o imunizare corectă a copiilor din România", a spus Bodog conform sursei citate.

Pe de altă parte, ministrul sănătății a adăugat că proiectul legii vaccinării este perfectibil şi vizează să crească acoperirea vaccinală, în aşa fel încât să avem un statut imun pentru copii împotriva bolilor prevenibile.

"Să stabilim o metodologie proprie Ministerului Sănătăţii pentru achiziţionarea de vaccinuri, în aşa fel încât să putem asigura un stoc de vaccinuri şi consumabile cel puţin egal cu necesarul anual, acest  stoc de vaccinuri să aibă durată de valabilitate de minimum 18 luni, să asigurăm lanţul de frig, un obiectiv foarte important, pornind de la nivelul ministerului, de la niveul UNIFARM-ului şi mergând până la medicul de familie. Obligaţia statului român este de a diagnostica şi trata optim posibilele reacţii adverse. Vor fi grupuri tehnice de vaccinare, care vor avea cel mai important rol, de a informa şi consilia părinţii la decizia de vaccinare", a mai spus Bodog.

Bodog a mai arătat şi că, potrivit aceluiași proiect de lege, înscrierea copiilor într-o colectivitate se va face numai după prezentarea documentelor care atestă că au fost făcute vaccinurile obligatorii, iar părinţii îşi asumă în scris refuzul vaccinării.

Proiectul Legii vaccinării a fost pus marți în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii și poate fi consultat și în galeria de documente a acestui articol.

România se confruntă cu o epidemie de rulejolă, numărul deceselor ajungând la 21. Ultimele două cazuri înregistrate au fost un copil de un an şi o tânără de 17 ani, ambii nevaccinaţi. Scăderea ratei de vaccinare are mai multe cauze, printre cele mai importante fiind deficienţele cronice privind aprovizionarea cu doze de vaccin, dar şi campaniile anti vaccinare duse de pseudo specialişti.