Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici celebrează duminica Floriilor, una dintre cele mai importante sărbători creştine, care marchează începutul Săptămânii Patimilor. În toată ţara se oficiază slujbe, care amintesc de intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim.

Este ultima mare sărbătoare dinaintea Învierii Domnului. Acest interval, denumit şi Săptămâna Patimilor, are menirea de a-i pregăti pe credincioşi pentru Înviere.

Săptămâna Patimilor

În Săptămâna Patimilor, credincioşii ţin postul negru, pentru a se purifica înainte de a fi împărtăşiţi. O particularitate a Săptămânii Mari sunt Deniile, adică slujbele religioase ţinute în fiecare seară. Fiecare slujbă are o structură proprie. Luni şi marţi, se citesc Evangheliile care amintesc de cele din urmă învăţături ale Domnului.

În Joia Patimilor se citesc "Cele 12 Evanghelii" - pasaje din Biblie, referitoare la patimile şi răstignirea Mântuitorului. Joia Mare este şi ziua în care oamenii merg la biserică să se spovedească şi să se împărtăşească. În această zi se vopsesc ouăle în roşu şi se duc la biserică băuturi şi mâncăruri, care sunt sfinţite şi se dau de pomană, pentru sufletul morţilor.

Vinerea Mare este ziua în care Iisus a fost răstignit. Seara se cântă "Prohodul" şi se trece pe sub masă, conform tradiţiei, apoi se înconjoară de trei ori biserica înainte de terminarea slujbei.

Sâmbăta este ultima zi de post, în care trebuie încheiate pregătirile pentru sărbătoarea de Înviere. Este ziua în care se gospodinele fac cozonaci, pască şi drob care vor fi duse la biserică în noaptea de Înviere pentru a fi sfinţite. La finalul slujbei care poate dura şi câteva ore după miezul nopţii, credincioşii duc la cimitir "lumina" luată de la biserică.

Nume de flori

Peste un milion şi jumătate de români îşi sărbătoresc de Florii ziua onomastică. Potrivit statisticilor, dintre cei cu nume de flori, aproape 900.000i sunt femei. Cele mai întâlnite nume sunt Viorica şi Florin.

Cele mai multe femei care îşi sărbătoresc onomastica în duminica dinaintea Paştelui, peste 150.000, poartă numele Viorica. Acestora li se adaugă aproximartiv 120.000 care poartă numele de Florentina, şi aproape 300.000 botezate cu derivatele Floarea, Florica sau Florina. Alte nume de flori întâlnite frecvent printre românce sunt Camelia, Margareta, Violeta, Lăcrămioara, Delia, Narcisa şi Crina.

Şi bărbaţii au motiv de sărbătoare în duminica Floriilor. Peste 300.000 poartă numele Florin şi aproape 150 de mii Viorel. Lor li se adaugă peste 100.000 de bărbaţi numiţi Florian, Florea, Florentin sau Florinel. Aproximativ 12.000 de bărbaţi sunt strigaţi Narcis şi 2.500, Trandafir. Cei mai puţini dintre sărbătoriţi poartă numele de Ghiocel şi Florică. Cel mai rar întâlnit nume este însă Crin. Doar 189 de bărbaţi din România au fost botezaţi astfel.