În natură, evoluția continuă, iar oamenii de știință au demonstrat că panseluțele de câmp franceze au ajuns să se reproducă singure. Ele renunță la polenizatori, se adaptează și se transformă pentru a fi mai puțin atractive, pe măsură ce numărul insectelor a scăzut.

Un studiu recent realizat de revista științifică New Phytologist a dezvăluit că panseluțele care cresc în apropiere de Paris sunt cu 10% mai mici, produc cu 20% mai puțin polen și sunt vizitate mult mai puțin de către insecte.

„Florile evoluează și se auto-polenizează, fiecare plantă se reproduce singură, lucru ce funcționează pe termen scurt, dar s-ar putea să le limiteze pe viitor capacitatea de adaptare la schimbările de mediu. Am fost surprinși să descoperim că aceste plante evoluează atât de rapid”, notează Pierre-Olivier Cheptou, unul dintre cercetători.

Aceste panseluțe și polenizatorii au ajuns într-un cerc vicios: florile produc mai puțin nectar, insectele au mai puțină hrană, ceea ce va duce inevitabil la dispariția lor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!