Scriitorul Florin Ardelean, lector doctor la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării şi purtător de cuvânt al prefectului Gavrilă Ghilea, a lansat joi volumul "Povestiri de duminica", o carte cu 15 scrieri de proză scurtă, care înfăţişează întâmplări din perioada prunciei sale, dintr-un sat. Evenimentul a avut loc în salonul albastru al Hotelului Continental de la ora 16 şi a fost coordonat de Mircea Bradu, directorul editurii Arca, cea care a publicat volumul.

"Să nu credeţi că este o carte de memorii. Sunt şi întâmplări reale, dar şi întâmplări de o puternică fantezie", le-a spus scriitorul celor prezenţi. Florin Ardelean a povestit că volumul s-a născut odată cu scrierea a trei proze scurte. "Am observat că toate se petreceau duminica. Şi apoi mi-am dat seama că ar fi şi altele petrecute tot duminica", a spus Ardelean, făcând legătura cu titlul cărţii.

Autorul a subliniat că vrea să transmită un mesaj prin cartea sa, şi anume acela că "răul este omogen distribuit". "Satul nu este un spaţiu minunat. Nu e un depozit al binelui şi frumosului. Dacă vreţi să vă întâlniţi cu binele şi frumosul va trebui să o faceţi prin voi înşivă", a afirmat Ardelean.

Inocenţă şi cruzime

Cartea a fost prezentată de profesorul universitar şi cercetător ştiinţific al Muzeului Ţării Crişurilor, Blaga Mihoc. După ce s-a lansat într-o serie de cuvinte admirative la adresa autorului, dar şi cu tentă umoristică, referindu-se şi la volumul "Schiţe erotice", Blaga Mihoc a afirmat că volumul "Povestiri de duminica", dar de altfel şi celelalte scrieri ale lui Ardelean, aduc a "florile de mucigai" ale lui Arghezi.

"Pe Florin Ardelean nu poţi decât să-l îndrăgeşti sau să-l invidiezi mortal dacă nu eşti mulţumit de tine însuţi. Îi invit pe cei care vor să-l cunoască să lectureze cărţile lui", a mai spus profesorul.

Celălalt referent cultural al cărţii lui Ardelean a fost Sorin Borza, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării. ""Povestiri de duminica" este o invitaţie de a umbla pe un drum desculţ de prejudecăţi. Am găsit în ea patimi, oameni şi nelinişti într-o lume de inocenţă şi cruzime", a spus acesta despre volum.

"Elena Udrea" de TVS

În cadrul prezentării sale, Blaga Mihoc, autorul a 14 volume de istorie, s-a lansat în critici dure la adresa schimbărilor făcute în ultimii ani la postul local de televiziune TVS, de când Florin Ardelean a fost înlocuit din funcţia de redactor-şef. "Plecarea lui Florin Ardelean din televiziune şi înlocuirea sa cu această tânără, un fel de Elena Udrea (referindu-se fără să-i spună numele la Oana Mudura, managerul postului TVS), a fost urmată, zic mulţi, de o degradare generală a prestaţiei angajaţilor de la postul de televiziune respectiv", a spus profesorul universitar.

La rândul său, Florin Ardelean a avut o atitudine critică asupra presei locale din ultimii ani. "Sunt aproape obosit şi aproape resemnat. N-am de gând să continui "Schiţele erotice". Nu ştiu dacă mă mai incită să scriu istoria presei dintre 2000 şi 2010. Cum să scrii la infinit despre nimicuri?", a spus Florin Ardelean.

La lansarea cărţii au fost prezenţi, printre alţii, Adelina Coste, şefa cancelariei prefectului Gavrilă Ghilea, Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, consultantul în afaceri Dacian Palladi, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării Lia Pop, alături de alte cadre universitare, studenţi şi foşti studenţi de-ai autorului.

Volumul "Povestiri de duminica" este cel de-al şaselea scos de Florin Ardelean, după "Dogmă şi opinie", o istorie a presei orădene între 1989 şi 1995, "Jurnalism şi tranziţie", o carte care cuprinde istoria presei scrise din Bihor în perioada 1996-2000, "Schiţe erotice" şi cărţile "Insectar I" şi "Insectar II". Cartea va putea fi cumpărată la Librăria Humanitas "Mircea Eliade", la preţul de 10 lei.