Alături de o parte dintre candidaţii la Consiliul Local Oradea, între care universitarii Ligia Burtă şi Aurel Căuş ori chirurgul Adrian Duşe, respectiv la Consiliul Judeţean Bihor, cu Mircea Mălan şi Călin Gal în prim-plan, reprezentanţii PNL Bihor în cursa pentru Primăria Oradea, Florin Birta, şi pentru preşedinţia CJ Bihor, Ilie Bolojan, şi-au prezentat propunerile într-o transmisiune pe paginile proprii de Facebook. La Primăria Oradea, Birta are un "decalog", iar Bolojan a anunţat şapte direcţii de acţiune pentru judeţ.
Decalogul lui Birta
Candidatul PNL la Primăria Oradea a afirmat că, dacă va fi ales, va continua dezvoltarea oraşului începând cu infrastructura, adică modernizarea drumurilor, construirea a patru noi pasaje subterane (la Piaţa Mare, în zona Centrului Civic, a magazinului Crişul şi a Gării), precum şi a două noi poduri pietonale peste Crişul Repede.
Dezvoltarea industriei este o altă propunere a lui Florin Birta, care a spus că va continua să dezvolte parcurile industriale, să atragă noi investitori. De asemenea, el a propus construirea unor locuinţe de serviciu pentru angajaţii companiilor din parcurile industriale, precum şi construirea unui terminal intermodal de transport mărfuri în Şoseaua Borşului.
Florin Birta a afirmat că îmbunătăţirea sistemului sanitar din Oradea este o altă prioritate, prin asta înţelegând, concret, nu doar continuarea dotării cu aparatură şi tehnologii de vârf a spitalelor, ci şi construirea unui nou spital cu 200 de paturi din fonduri europene, pentru a prelua secţiile aflate în prezent în clădiri necorespunzătoare.
În ce priveşte educaţia, liberalul a afirmat că îşi doreşte şi va acţiona pentru ca Oradea să aibă o "universitate puternică, dotată cu spaţii de calitate pentru învăţat, sport şi relaxare", cu campusuri performante şi atractive. De asemenea, Florin Birta a spus că are în plan construirea, în parteneriat cu CJ Bihor, a unui nou campus şcolar, dar şi construirea de noi şcoli şi grădiniţe în Oradea.
Birta şi-a prezentat ideile şi cu privire la conectivitate şi transporturi, spunând că Primăria Oradea va avea un parteneriat cu CJ Bihor şi pentru dezvoltarea Aeroportului, aşa încât să fie reluate cursele internaţionale oprite cu doi ani în urmă. De asemenea, el a afirmat că va fi realizată legătura între Oradea şi Autostrada Transilvania, un hub intermodal de transport pentru călători în zona Gării, tot în parteneriat cu CJ, şi va continua construirea a noi drumuri de legătură între localităţile din Zona Metropolitană Oradea.
Creşterea calităţii vieţii a fost enunţată de Birta ca fiind o altă prioritate a sa, astfel că îşi doreşte servicii publice mai bune şi transport public de calitate, modernizarea reţelelor de utilităţi şi reabilitarea termică a blocurilor, amenajarea de noi spaţii pietonale, piaţete de cartier şi piste pentru biciclişti, precum şi amenajarea ştrandului termal Ioşia.
Candidatul PNL a afirmat că va continua programul "Oradea Verde" prin modernizarea parcurilor existente (Petofi, 1 Decembrie şi Brătianu) după ce în ultimii ani au fost amenajate numeroase noi parcuri, va fi realizată grădina publică Nufărul, va continua programul de plantări şi extindere a spaţiilor verzi, aşa încât Oradea să ajungă să aibă de la 24 mp de spaţii verzi pe locuitor la 30 mp/locuitor, iar orice orădean să nu facă mai mult de 5 minute de mers pe jos de la locuinţă până la cel mai apropiat spaţiu verde.
Birta a spus că va acţiona şi pentru a continua dezvoltarea turismului, va stimula turismul de business şi de conferinţe, va continua parteneriatele cu tour operatori pentru dezvoltarea de pachete turistice dedicate de city-break în Oradea şi va fi stimulată dezvoltarea turismului de sănătate şi de tratament.
"Veţi vedea ce înseamnă un parteneriat între Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor şi în ce priveşte cultura", a mai spus Florin Birta, adăugând că în Oradea vor fi deschise noi muzee, iar municipalitatea va pune la dispoziţie pentru artişti spaţii în zona centrală a oraşului.
Candidatul PNL s-a referit şi la propunerile pentru îmbunătăţirea activităţilor de tineret şi sport, spunând că îşi doreşte înfiinţarea unui "consiliu consultativ pentru tineret", construirea viitorului complex sportiv al Oradiei cu un nou stadion Municipal, dar şi modernizarea Stadionului Tineretului şi a bazei sportive Motorul, construirea a două bazine didactice de înot, precum şi organizarea unor festivaluri internaţionale şi evenimente pentru tineri.
Promisiunile lui Bolojan
La rându-i, candidatul PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean şi-a expus liniile de acţiune pentru următorii patru ani, spunând că "obiectivul principal al candidaturii mele este ca energiile CJ Bihor, Primăriei Oradea şi ale celorlalte primării din judeţ să meargă în aceeaşi direcţie, pentru creşterea bunăstării tuturor locuitorilor Bihorului".
Ilie Bolojan a subliniat că "baza bunăstării nu poate fi decât creşterea economică", iar ca viitor preşedinte al CJ Bihor va crea condiţii pentru ca investitorii privaţi să creeze locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite, în primul rând prin realizarea a patru parcuri industriale "în zonele unde nu este posibil să faci naveta la Oradea", adică la Beiuş, Ştei, Aleşd şi Marghita, unde să fie atraşi investitori.
De asemenea, Bolojan a arătat că va acţiona pentru dezvoltarea turismului, întrucât potenţialul turistic al judeţului nu este valorificat, astfel că trebuie pus în valoare, prin crearea unei "infrastructuri corespunzătoare şi prin parteneriate cu operatorii privaţi din turism", el vorbind despre stimularea acestei activităţi nu doar în Munţii Apuseni sau Defileul Crişului, ci şi în zonele Şinteu şi Diosig.
Pe de altă parte, candidatul PNL la preşedinţia CJ a afirmat că trebuie stimulată şi dezvoltarea agriculturii, iar aceasta trebuie pusă în valoare inclusiv prin realizarea unor abatoare, precum şi dezvoltarea producţiei tradiţionale din Bihor.
O a doua direcţie de acţiune a Consiliului Judeţean, a spus Ilie Bolojan, va fi îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a judeţului, prin continuarea lucrărilor la centurile din Zona Metropolitană Oradea (Oşorhei, Biharea şi Sântandrei) şi extinderea lor (Paleu, Nojorid şi Sânmartin), dar şi prin parteneriate cu primăriile celorlalte oraşe şi comune (pentru modernizarea drumurilor judeţene şi comunale).
De asemenea, Bolojan a afirmat că, pentru a fi stopat fenomenul de depopulare a satelor, este necesar ca şi în mediul rural să fie extinse reţelele de utilităţi precum cele de apă, canalizare şi gaz, iar deplasarea din mediul rural în mediul urban să fie facilitată în condiţii civilizate prin realizarea unui sistem de transport integrat, cu rute de autobuze în toate localităţile, cu frecvenţe de circulaţie mai bune şi cu abonamente integrate, la nevoie şi subvenţionate acolo unde operatorii privaţi consideră că sunt nerentabile.
Bineînţeles, Bolojan s-a referit şi la prioritatea reluării curselor externe de pe Aeroportul din Oradea după ce "Consiliul Judeţean a pierdut aceste curse", precum şi la deschiderea de noi curse spre Capitală, subliniind că o bună conectivitate a judeţului, inclusiv pe cale aeriană, este o condiţie a creşterii economice.
Candidatul PNL a spus, de asemenea, că pentru el, în calitate de preşedinte al CJ Bihor, o altă prioritate va fi ca în judeţ să ajungă cât mai multe fonduri europene, guvernamentale şi investiţii private, astfel încât să fie realizată modernizarea şi electrificarea căii ferate Oradea – Cluj, să fie actualizată documentaţia în vederea construirii drumului expres Oradea – Arad şi să fie realizată legătura rutieră dintre Oradea şi Autostrada Transilvania.
În fine, Bolojan a promis că va "orienta către bihoreni" Consiliul Judeţean, criticând ineficienţa acestei instituţii şi dând ca exemplu faptul că "este anormal că în patru ani niciun metru pătrat de parc industrial nu a fost contractat".
După modelul promis în 2008, înainte de a câştiga Primăria Oradea, Bolojan a afirmat că va instaura "ordinea" şi în Consiliul Judeţean şi îi va eficientiza activitatea, la fel şi a celorlalte instituţii cu subordonare judeţeană, pentru că "toate instituţiile trebuie să-şi desfăşoare activitatea în condiţii de performanţă şi să ofere servicii mult mai bune cetăţenilor".
În finalul prezentării, Ilie Bolojan s-a adresat orădenilor şi bihorenilor, pentru a le cere să voteze candidaţii PNL şi la Consiliul Local Oradea, şi la Consiliul Judeţean Bihor, deoarece nici primarul şi nici preşedintele CJ Bihor nu îşi pot pune în aplicare programele fără o majoritate în forurile deliberative locale.
"Pe cei care au constatat că în cei 12 ani cât am fost primar în Oradea s-au făcut lucruri importante şi faţa oraşului s-a schimbat, şi aveţi încredere în mine, vă rog să ne acordaţi sprijinul, fiind conştienţi că un preşedinte de CJ nu poate să facă lucrurile de unul singur. Are nevoie de o majoritate în Consiliul Judeţean şi această majoritate poate fi asigurată de echipa de consilieri a PNL. De asemenea, avem nevoie de un parteneriat cu Primăria Oradea, cu Florin Birta, care sper să fie ales în această toamnă, şi cu ceilalţi primari din judeţ. Pentru aceasta, cei care aveţi încredere în mine, vă rog să ne susţineţi în această campanie şi să ne acordaţi votul dvs. în 27 septembrie", a spus Bolojan.
Articol comandat de PNL Bihor, cod mandatar financiar 21200012