Premierul României, Florin Cîţu, a fost ales sâmbătă în funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal, primind la Congresul general al liberalilor cu circa 1.000 de voturi în plus faţă de adversarul său, Ludovic Orban, după o campanie electorală încrâncenată. 

"Acest vot mă onorează şi mă responsabilizează. (...) Nu mă surprinde alegerea dvs.", a spus, nu prea modest, Cîţu.

"În acelaşi timp, cum am promis, voi fi preşedintele tuturor liberalilor, indiferent pentru cine aţi votat astăzi. De astăzi suntem un partid unit şi vom folosi toate resursele împotriva adversarului nostru politic, PSD", a adăugat Cîţu. 

Potrivit presei centrale, surse din PNL au transmis că Florin Cîţu a obţinut 2.878 voturi, iar Ludovic Orban - 1.898. Au fost anulate 72 de voturi.

Într-un scurt discurs pe scena congresului de la Romexpo, Ludovic Orban l-a felicitat pe Florin Cîţu. 

Apoi, Orban a anunţat că renunţă la funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, obţinută după alegerile din 2020: "Demisia mea va fi luni pe masa preşedintelui ales, Florin Cîţu".

În fine, după ce, deloc discret, Klaus Iohannis l-a susţinut pe Florin Cîţu să preia puterea în PNL, Ludovic Orban şi-a arătat mâhnirea, declarând public la Romexpo: "Între Ludovic Orban şi Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat". 

Pe parcursul Congresului de la Romexpo, Ludovic Orban şi alţi liberali au acuzat că delegaţilor unor filiale PNL din ţară li s-ar fi cerut să-şi fotografieze buletinele de vot ca să demonstreze că l-au ales pe Cîţu. Ex-preşedintele PNL a condamnat astfel de atitudini, spunând "asta nu e democraţie".

Merită precizat, totodată, că deşi Cîţu a avut, s-a dovedit mai târziu, cu mult mai mulţi susţinători la Congres, în timpul discursului său premierul a fost huiduit în mai multe rânduri de susţinătorii, mai vocali, ai lui Orban.

Judeţul Bihor a avut cea mai mare delegaţie din ţară la Congresul general al PNL, cu 191 de reprezentanţi, asta deoarece filiala condusă de Ilie Bolojan a avut rezultate foarte bune în mai multe runde de alegeri.

După un vot, în filiala judeţeană s-a stabilit că nu va exista o susţinere în grup faţă de un candidat anume, ci fiecare delegat va vota pe cine vrea dintre Orban şi Cîţu. De altfel, de-a lungul campaniei interne, Ilie Bolojan a dat de înţeles că este nemulţumit de ferocitatea cu care aceasta a fost dusă şi de faptul că PNL a scăzut considerabil în intenţia de vot.

La congres, Ilie Bolojan a stat alături de preşedintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu, şi el un lider cu rezultate în Partidul Naţional Liberal.

(sursa foto: Florin Negruţiu)

Jurnalistul Digi 24 şi Republica.ro Florin Negruţiu a publicat sâmbătă o imagine cu Ilie Bolojan şi Dan Motreanu de la Congres, comentând "A treia cale în PNL", cu referire la faptul că "aripa" liderilor cu rezultate în teritoriu ar fi putut reprezenta o alternativă pentru conducerea PNL. 

În schimb, nici Bolojan şi nici Motreanu nu au candidat pentru vreo funcţie de conducere la nivel naţional în noul mandat.