La sugestia Ministerului Educaţiei, Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea a preluat în structura sa Centrul de Cercetări şi Asistenţă Medicală din Şimleul Silvaniei. Acest centru a fost desfiinţat în 2011, din lipsă de fonduri, şi a continuat să funcţioneze în subordinea Spitalului Orăşenesc Şimleul Silvaniei.

"În prezent, activitatea de cercetare ştiinţifică cuplată cu asistenţa medicală este îngreunată de condiţiile bugetare", a precizat secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Tudor Prisecaru, în adresa remisă Senatului Universităţii din Oradea. Prisecaru a cerut, astfel, ca forul legislativ al Universităţii să-şi dea acordul ca centrul să funcţioneze de acum înainte ca structură a FMF Oradea, iar în şedinţa care a avut loc luni, Senatul a acceptat, prin vot, această propunere.

Astfel, potrivit decanului FMF Oradea, Florian Bodog, centrul se reînfiinţează acum ca o structură a FMF Oradea, păstrându-şi însă angajaţii pe care i-a avut şi până în 2011, cu toţii angajaţi şi la Spitalul Orăşenesc Şimleul Silvaniei. Întrebat de BIHOREANUL cine va finanţa centrul, Bodog a spus că în mod cert nu Facultatea de Medicină. "Nu cunosc cine va finanţa centrul, dar cred că se va autofinanţa din proiectele de cercetare", a declarat, miercuri, decanul.

Bodog a mai spus că asocierea se justifică, dat fiind că universitarii orădeni au mai făcut cercetări în centrul din judeţul Sălaj. "Acest centru a fost condus de profesorul Puşcaş (n.r. Ioan Puşcaş), care este conducător de doctorat la noi şi, de-a lungul anilor, au existat lucrări comune de cercetare între centru şi facultate", a spus Bodog.