Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul FMI, Jeffrey Franks a ales să vorbească în limba română despre deciziile pe care Guvernul României le va lua pentru redresarea economică.

Franks a reiterat că datele pentru primele luni din acest an s-au plasat sub aşteptările FMI, atât din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, cât şi din evoluţia slabă a partenerilor comerciali ai României. Şeful delegaţiei FMI se aşteaptă, însă, ca economia să-şi revină pe parcursul acestui an şi să ajungă la creştere zero.

Mai mult, acesta estimează că în 2011, economia românească va creşte cu 3,6%. "Impactul crizei economice asupra României a fost mai sever decât ne-am aşteptat. (...) Ne aşteptăm la o reluare a creşterii în perioada rămasă până la finele anului", a declarat Jeffrey Franks.

Şeful misiunii FMI susţine că, în lipsa unor măsuri, deficitul fiscal ar creşte la 9,1% din PIB şi "ar deveni nesustenabil".

"Veniturile bugetului au fost sub aşteptări, iar presiunile asupra cheltuielilor s-au intensificat. (...) Am convenit asupra unor reforme structurale care să ducă la economii fiscale permanente", a spus Jeffrey Franks.

Oficialul a ţinut să precizeze că măsurile anunţate aparţin Guvernului României şi nu Fondului, dar că acestea sunt susţinute de FMI.

"Guvernul a ales şi anunţat un plan ambiţios şi dur de reducere drastică a cheltuelilor curente, în acelaşi timp păstrând bani pentru investiţii (...) Noi nu am impus această alternativă. Ea a fost concepută şi aleasă de Guvern. Cu toate acestea, ea are sprijinul nostru", a mai declarat Jeffrey Franks.

Oficialul a mai arătat că este important ca legea salarizării unice să fie aprobată tot până la sfârşitul lunii septembrie 2010.