Pentru a face rost de bani, instituţia financiară internaţională ar putea căuta cumpărători pentru aur printre băncile centrale din Asia.

"Nu va fi o surpriză dacă banca centrală a Indiei sau alte asemenea instituţii din Asia optează pentru aurul FMI. După criza financiară globală, toată lumea ştie că nu este de dorit deţinerea pe termen lung de rezerve mari în valută, indiferent de provenienţă. Toţi încearcă să diversifice", a declarat analistul Bank of Baroda Rupa Rege Nitsure.

Vânzarea pe piaţa deschisă face parte dintr-un program lansat anul trecut de FMI pentru a strânge resurse şi va fi efectuată treptat, pentru a se evita producerea de turbulenţe pe piaţa aurului. Fondul a anunţat anul trecut ca va vinde 403,3 tone de aur, cantitate echivalentă cu o optime din totalul rezervelor, pentru a diversifica sursele de venituri şi a asigura credite ieftine pentru statele sărace.

Până în prezent, metalul preţios nu a fost disponibil decât pentru băncile centrale. India, cel mai mare consumator de aur al lumii, Insulele Mauritius şi Sri Lanka au achiziţionat, în total, 212 tone din aurul vândut de FMI.