În ciuda faptului că pompierii avertizează cu regularitate cu incendiile de vegetaţie uscată sunt periculoase, bihorenii continuă să pună foc pe mirişti.

În trei zile, între 20 şi 22 aprilie, opt astfel de incendii au avut loc în Bihor, pe o suprafaţă totală de 40 de hectare.

Unul dintre incendii s-a extins şi în pădurea Budureasa, unde s-a făcut scrum nu doar litiera (stratul de frunze uscate), ci şi mai mulţi arbori.

"Pompierii militari beiuşeni şi reprezentanţii Ocolului Silvic prezenţi la faţa locului au reuşit să împiedice propagarea incendiului la întreaga pădure, limitând pagubele la 12 copaci", se arată într-un comunicat transmis de ISU Crişana.

Pompierii reamintesc că incendiile de vegetaţie uscată se pot solda cu consecinţe grave. Nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, plantaţii, păduri, căi de circulaţie, reţele electrice, reţele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze şi lichide combustibile poate duce nu doar la pagube materiale, ci şi la scoaterea din funcţiune a instalaţiilor electrice, de telefonie ori poate afecta desfăşurarea în bune condiţii, a circulaţiei rutiere, periclitând siguranţa participanţilor la trafic.

Pentru a igieniza terenurile prin ardere, cetăţenii trebuie să aibă acceptul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor şi permis de lucru cu focul eliberat de autoritatea publică locală. Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Fireşte, igienizările cu foc se pot face doar dacă sunt condiţii meteorologice fără vânt şi după ce miriştea a fost parcelată, prin fâşii arate, în suprafeţe de maximum zece hectare. De asemenea, zona de ardere trebuie izolată de căi de comunicaţii, construcţii, păduri, culturi agricole prin fâşii arate, iar arderea se poate face numai pe timp zi. Nu în ultimul rând, focul trebuie supravegheat continuu.