Un cablu electric stricat era să distrugă complet o farmacie din Oradea.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, militarii Detaşamentului 2 din municipiu au fost chemaţi luni, în jurul orei 17.45, să stingă incendiul dintr-o farmacie de pe strada Menumorut. "Flăcările, care se manifestau la aparatul de aer condiţionat, au fost stinse rapid, incendiul afectând doar aparatul menţionat", a transmis maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

Tot un cablu defect a distrus şi o maşină, în Marghita. În noaptea de luni spre marţi, pompierii din oraş au fost chemaţi să stingă un incendiu izbucnit la un autoturism parcat în curtea unei firme de pe strada Ion Luca Caragiale. "În urma producerii incendiului, stins în aproximativ 10 minute de pompierii militari, au ars tapiţeria interioară şi partea din spate a autoturismului (portbagajul, bară spate, cauciucuri spate, stopuri şi instalaţia electrică)", a precizat Roşca.

Cercetările făcute de pompieri la faţa locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului efectul termic produs de un cablu electric defect.

Pe de altă parte, pompierii din Oradea au mai intervenit luni la stingerea a două incendii produse pe terenuri virane situate în localităţile Sântandrei şi Toboliu.

În Sântandrei au ars pomi fructiferi şi un lan de porumb, pe o suprafaţă de circa 100 metri pătraţi, şi aproximativ un hectar de vegetaţie uscată, iar în Toboliu, flăcările au afectat 20 de pomi fructiferi şi circa un hectar de păşune.

"Cauza probabilă de producere a acestor incendii a constituit-o utilizarea focului deschis în spaţii deschise, cetăţenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor", a spus Roşca.

Pompierii le reamintesc bihorenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă, dacă nu se impune ca măsură de carantină fitosanitară. În cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu stricteţe a măsurilor şi regulilor de apărare împotriva incendiilor.