În vara anului 2012, pe străzile Oradiei au fost amplasate 650 de containere tip iglu, în trei culori, destinate colectării selective a deşeurilor. Azi mai sunt la locul lor 633, între timp 17 fiind topite, la propriu.

Incendiate intenţionat sau din neatenţie, de fiecare dată de persoane necunoscute, igluurile concurează la titlul de cele mai scumpe urme ale vandalismului în Oradea. Cele 17 containere distruse au însemnat o pagubă de aproape 10.000 euro, fiecare recipient având o valoare de 550 euro.

Cine va plăti distrugerile e greu de spus, cea mai plauzibilă variantă fiind că paguba va fi suportată din bugetul local, adică din banii tuturor orădenilor. Situaţia este cu atât mai jenantă cu cât toate recipientele au fost primite gratuit de municipalitate, ca donaţie de la asociaţia Eco-Rom Ambalaje.

În aceste condiţii, operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service îi îndeamnă pe orădeni să anunţe dispeceratul Poliţiei Locale, la numărul de telefon 0259-969, de fiecare dată când suspectează că un trecător pune gând rău igluurilor. Dacă nu din simţ civic, măcar din economie, căci în mod cert toţi au de pierdut din distrugerea lor...