Salvatorii bihoreni au sărbătorit Ziua Pompierilor din România, celebrată anual pe 13 septembrie, prin muncă.

Porţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana şi ale subunităţilor au fost deschise pentru toţi curioşii. Vizitatori fideli la toate sărbătorile pompierilor, copiii au umplut şi acum curtea ISU Crişana de chiote şi râsete. Pompierii au făcut exerciţii demonstrative, special pentru ei, le-au arătat marile maşini roşii şi i-au pus să se şi întreacă în abilităţi pompiereşti.

De departe, însă, cel mai aşteptat moment a fost cel petrecut în centrul Oradiei. Pompierii au simulat un incediu în turnul Primăriei, în urma căruia au avut de salvat şi două persoane suprinse de flăcări în clădire.

La ora 16 fix, în timp ce din turn răsuna Marşul lui Iancu, pe strada Vladimirescu urlau sirenele pompierilor. Pe trotuarul de pe malul Crişului, zeci de orădeni, mici şi mari, căscau ochii, dar şi camerele telefoanelor inteligente, la operaţiunea ce se defăşura în faţa lor. O fetiţă ce abia a trecut de jumătate de metru s-a neliniştit când a văzut agitaţia. I-au trecut emoţiile când mama ei i-a explicat că nimeni nu este rănit, ci este doar un exerciţiu al pompierilor. "Deci e de-a joaca...", a concluzionat micuţa.

Pe lângă că au coborât o victimă din turn folosindu-se de platforma de lucru la înălţime, iar o alta pe scara culisantă, pompierii au "condimentat" spectacolul stropind cu apă de la înălţime, fie în direcţia Crişului, fie spre grădina cu flori a Primăriei. În final, au primit drept răsplată aplauzele sincere ale tuturor participanţilor.

În final, însă, tot micuţii orădeni au avut de câştigat: pompierii i-au premiat cu diplome şi vouchere la McDonalds pe toţi cei care şi-au demonstrat abilităţile de salvatori la concursurile ce au avut loc în curtea ISU Crişana.

Anual, pe 13 septembrie, pompierii români celebrează Bătălia din Dealul Spirii, moment istoric în care ostaşii Companiei de Pompieri Bucureşti conduşi de căpitanul Pavel Zaganescu au luptat cu îndârjire, curaj şi devotament împotriva armatei otomane net superioare numeric, aducându-şi astfel tributul suprem idealului Revoluţiei de la 1848.