La Penitenciarul Oradea s-a desfăşurat, miercuri dis de dimineaţă, un exerciţiu tactic în care au fost angrenate forţe importante de lucrători ai penitenciarului, pompieri, poliţişti şi jandarmi. Au fost simulate două incidente: baricadarea unor deţinuţi în băi şi un incendiu în celule.
"Un scenariu a presupus refuzul deţinuţilor de a se supune ordinelor, urmat de baricadarea în baia camerei de deţinere, exerciţiu soluţionat de membrii structurii SASS (n.r. – Structura Asociată pentru Securitate Specială) aparţinând Penitenciarului Oradea, sub coordonarea ofiţerului responsabil şi a directorului adjunct pentru siguranţa deţinerii şi regim penitenciar, care a avut rolul de conducător al exerciţiului", a transmis Adina Bîrda, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Oradea.
Al doilea exerciţiu a presupus un incendiu declanşat la două camere amplasate la nivelul superior al pavilionului celular, a presupus evacuarea deţinuţilor custodiaţi atât pe căile standard de evacuare, cât şi salvarea de la înălţime cu ajutorul autospecialei ISU Crişana cu platformă, acţionându-se simultan pentru limitarea şi stingerea incendiului şi acordarea ajutorului medical specializat.
"Urmare a producerii incendiului, forţele speciale ale unităţilor de cooperare aparţinând IPJ Bihor şi IJJ Bihor, au sprijinit personalul penitenciarului pentru menţinerea persoanelor evacuate în interiorul perimetrului stabilit pentru prevenirea posibilelor incidente majore", a mai precizat Adina Bîrda.
Pentru rezolvarea incidentului au acţionat forţe aparţinând Inspectoratului de Poliţie Bihor cu un detaşament din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, format din 12 membri, sub coordonarea şefului serviciului, cu două autospeciale de intervenţie. De asemenea, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi a participat o formaţiune compusă din 10 membri din cadrul grupei de acţiuni speciale, sub coordonarea primului-adjunct, cu două autospeciale de intervenţie.
Din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al Judeţului Bihor a fost implicat un efectiv de 10 pompieri militari care au intervenit cu două autospeciale de intervenţie cu apă şi spumă şi o autospecială SMURD, sub coordonarea unui ofiţer.
"Aplicaţia interinstituţională a avut ca scop general creşterea capacităţii operaţionale a structurilor participante şi rezolvarea diferitelor situaţii tehnico-tactice cu angrenarea participanţilor, în funcţie de situaţia operativă, efectivele avute la dispoziţie dar şi armonizarea acţiunilor diferitelor forţe ale instituţiilor statului", a mai precizat reprezentanta Penitenciarului.