Spitalul de Psihiatrie din Nucet, unde sunt internate circa 220 de persoane, este un focar de Covid-19. Aproape o zecime din pacienţii au fost confirmaţi ca fiind infectaţi, în această săptămână, iar îmbolnăviri s-au înregistrat şi în rândul cadrelor medicale.

"Primele cazuri au apărut duminică, patru pacienţi au prezentat simptome. I-am testat, luni au avut simpome alţi nouă, ieri alţii. În total, avem 17 pacienţi confirmaţi", a declarat, joi, pentru BIHOREANUL managerul spitalului, Horia Miara. În plus, mai sunt şi alţi pacienţi care prezintă simptome şi care au fost testaţi, fără a primi încă rezultatele.

De asemenea, mai mulţi medici şi mai multe asistente s-au îmbolnăvit. "Numărul cadrelor medicale este şi mai mare, dar nu ştiu să vi-l spun cu exactitate. Îmbolnăviri între cadrele medicale am mai avut, încă din martie", a spus managerul.

Din cei 17 pacienţi bolnavi de Sars-Cov-2, unul singur este internat la Oradea. Ceilalţi au rămas în unitatea din Nucet, într-un pavilion în care sunt separaţi de restul pacienţilor, inclusiv de suspecţi, şi ei la rândul lor izolaţi. "Toţi au forme uşoare, am înţeles că şi pacientul care este la Oradea este în regulă. I-am mutat într-o secţie dedicată, am creat un circuit distinct pentru zona de Covid şi am alocat personal dedicat", a  mai spus Miara.

Potrivit acestuia, deocamdată activitatea spitalului nu este deficitară, din pricina lipsei de personal: "Încă ne descurcăm. Am limitat numărul zilelor de concediu, am modificat graficele de tură".

Asemenea tuturor spitalelor, şi cel de Psihiatrie din Nucet este în carantină încă de la debutul pandemiei, aşa că accesul aparţinătorilor şi al vizitatorilor este interzis. În plus, potrivit lui Miara, la internare, pacienţii sunt testaţi, iar la intrarea în tură, pentru cadrele medicale se face un triaj epidemiologic.