Autoritățile din Ungaria au anunțat că au depistat un focar de gripă aviară înalt patogenă, de tipul H5N1, la o fermă de fazani din estul țării, în orașul Abádszalók, aflat la 140 kilometri distanță de Oradea.

Cei 7.000 de fazani din fermă vor fi omorâți, a precizat Oficiul Național pentru Siguranța Lanțului Alimentar din țara vecină. 

Crescătorul păsărilor a bănuit că acestea s-au îmbolnăvit de gripă aviară când a văzut că zburătoarele nu mai au apetit, prezentau simptome ale unor afecțiuni specifice sistemului nervos și mureau pe capete. Suspiciunile au fost confirmate de autorități, care au detectat virusul H5N1.

Pe lângă lichidarea stocului de păsări din fermă, specialiștii maghiari au instituit o zonă de protecție de 3 km în jurul fermei și alta de supraveghere, pe o rază de 10 km. 

Îmbolnăvirile de gripă aviară sunt tot mai frecvente în Ungaria, iar autoritățile le recomandă crescătorilor de păsări să ia măsuri pentru a le proteja, inclusiv prin creșterea lor în spații închise. 

Gripa aviară H5N1 a fost confirmată în această săptămână și la o fermă de rațe din Franța, păsări care fuseseră anterior vaccinate împotriva acestui virus.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!