Direcţia de Sănătate Publică Bihor a anunţat marţi că a demarat o anchetă după ce 49 de persoane din judeţ au ajuns la spital cu trichineloză, deoarece au consumat carne de porc de la un localnic din satul bihorean Cheţ, lângă Marghita.

Tot mai mulţi bolnavi

"Din ancheta epidemiologică preliminară rezultă că în data de 2 octombrie 2010, în localitatea Cheţ, o persoană a cumpărat un porc de aproximativ 200 kg pe care l-a sacrificat şi comercializat în intervalul 2-5 octombrie 2010, fără a fi efectuat examenul trichineloscopic. Bolnavii intervievaţi susţin că au întrebat vânzătorul în legătură cu acest aspect", se arată într-un comunicat al DSP Bihor.

Primul pacient a fost internat abia pe 26 octombrie, deoarece simptomele bolii s-au agravat după perioada de incubaţie, cu diagnosticul de gastroenterecolită acută, iar în zilele care au urmat tot mai mulţi s-au prezentat la spital. Majoritatea victimelor sunt internate la Secţia de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea, dar şi la Spitalul Municipal Marghita. "Specialiştii de la Boli Infecţioase, în baza analizelor de laborator şi a circumstanţelor epidemiologice sugestive, au stabilit că diagnosticul e trichineloză", se mai precizează în comunicat.

Până marţi dimineaţă la ora 8, un număr de 49 de bihoreni au fost internaţi, dar numărul lor ar putea să crească. "Din investigaţiile specialiştilor epidemiologi a reieşit că numărul consumatorilor este mai mare, estimându-se ca în perioada următoare să mai apară noi cazuri cu diagnostic de trichineloză datorită perioadei de incubaţie (de la infecţie la primele manifestări de boală) variabilă de la individ la individ", se mai arată în comunicat.

DSP a informat despre focar atât linia de gradă a Spitalului Municipal "Dr. Pop Mircea" Marghita, pentru a gestiona şi identifica rapid pacienţii infectaţi, Direcţia Sanitar Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, dar şi Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj-Napoca, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile Bucureşti şi Ministerul Sănătăţii.

Atenţie!

Reprezentanţii DSP au mai afirmat că în cazul bolnavilor de trichineloză, debutul bolii este diferit, fie sub formă de alergie, pneumonie, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare ori gastroenterocolită, medicii de familie urmând să asigure un tratament simptomatic.

Deoarece începe perioada tradiţională de sacrificare a porcilor înaintea Sărbătorilor de iarnă, DSP reaminteşte populaţiei măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin trichineloză: să controleze carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora, să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate şi autorizate igienico-sanitar, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar, dar şi să renunţe la obiceiuri culinare riscante, cum ar fi consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată (prepararea termică "în sânge", pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă).

"În caz de nerespectare a acestor măsuri, consecinţele asupra sănătăţii populaţiei pot fi dramatice (de la forme medii de îmbolnăvire până la forme grave soldate cu deces), iar presiunea economică asupra serviciilor de sănătate (consultaţii, internări, costul medicamentelor) este foarte mare", avertizează specialiştii.