Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a anunţat vineri, printr-un comunicat, că din numărul total de 60 focare de pestă porcină africană (PPA) confirmate la porcii domestici, ca urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii desfășurate de specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, au fost stinse până în prima zi a acestei luni 53 de focare, astfel că au mai rămas doar şapte în prezent.

Focarele stinse sunt din 18 localităţi: Olosig (8 focare), Cherechiu (7), Sălard şi Albiş (câte 5 focare), Crestur, Abrămuț, Cubulcut şi Petreu (câte 3), Sălacea şi Cheşereu (câte 2), Sântimbreu, Cauaceu, Sânnicolau de Munte, Galoșpetreu, Chişlaz, Abram, Făncica şi Târgușor (câte un focar).

Cele şapte focare de PPA rămase active afectează două localităţi, Șilindru și Șimian, unde, potrivit DSVSA Bihor, „activitățile specifice necesare stingerii focarelor sunt în curs de finalizare”.

În ce privește evoluția bolii la mistreți, numărul total de focare a rămas la patru, ultimul caz confirmat fiind la sfârșitul lunii aprilie, la un animal vânat pe fondul cinegetic nr. 12 Fagu-Balc.

DSVSA Bihor asigură că în întregul județ „continuă aplicarea de măsuri sanitare veterinare de control și supraveghere a efectivelor de suine domestice și sălbatice, în scopul prevenirii apariției de noi cazuri de îmbolnăvire, respectiv a depistării precoce a eventualelor suspiciuni de PPA”.