Înainte de Paşte, orădenii sunt chemaţi la Arena Antonio Alexe, de data aceasta nu pentru a încuraja echipa de baschet ori pe cea de handbal, ci pentru a urmări o ediţie maraton a emisiunii Tezaur Folcloric, care va fi filmată şi transmisă de TVR.
Organizatorii au decis să mute spectacolul găzduit în ultimii ani de Casa de Cultură a Sindicatelor datorită numărului mare al iubitorilor de folclor din Oradea, care, la celelalte ediţii, au epuizat rapid biletele de intrare. De data aceasta, amatorii vor putea asculta pricesne specifice Învierii şi cântece folclorice de primăvară.
Tezaur la Oradea
Oradea a devenit mai nou o gazdă statornică a Tezaurului Folcloric, una dintre cele mai longevive emisiuni TV din ţară, lansată şi impusă în conştiinţa publicului de regretata Mărioara Murărescu. După spectacolul de Paşte de anul trecut - ultimul pe care cunoscuta realizatoare l-a prezentat - şi cel de Crăciun, Şcoala de Arte Francisc Hubic, în colaborare cu TVR şi Consiliul Judeţean Bihor, organizează pe 6 aprilie o nouă ediţie-maraton a spectacolului.
De data aceasta, însă, evenimentul nu se va desfăşura la Casa de Cultură a Sindicatelor, ci la Arena Antonio Alexe, capabilă să primească peste 1.000 de spectatori. Mutarea a fost făcută tocmai pentru că la ediţiile precendente biletele s-au epuizat rapid, iar mulţi doritori au rămas pe dinafară. "Ne bucură că numărul tinerilor care vin la aceste spectacole se tot măreşte. Trebuie să recunoaştem că folclorul este cea mai importantă carte de vizită a ţării", spune Marian Boboia (foto), directorul Şcolii de Arte Francisc Hubic.
Luaţi lumină!
Şi de această dată, orchestra care va susţine întreg acompaniamentul va fi "Rapsodia Bihoreană", dirijată de Liviu Buţiu, dar la spectacol va contribui şi grupul vocal folcloric "Lioara", coordonat de Antoanela Ferche Buţiu.
Intitulată "Veniţi de luaţi lumină!", prima parte a spectacolului ce va dura cinci ore cuprinde pricesne, cântece religioase specifice Postului Mare şi Învierii, iar cea de-a doua o serie de cântece de primăvară. "În prima parte vom avea un decor special, pe scenă fiind amplasată o cruce mare, candele, toacă şi clopot", spune Marian Boboia. De altfel, această jumătate va fi transmisă de Televiziunea Română în Vinerea Mare, cea de-a doua fiind programată în ziua de Paşte.
"Până acum nu a mai avut loc un astfel de concert la Oradea", promite directorul Şcolii de Arte Francisc Hubic, precizând că o întreagă echipă de regizori şi scenografi vor lucra la amplasarea şi decorarea scenei pentru ca orădenii să se bucure de un spectacol inedit.
Primăvară cu tradiţii
Repertoriul celei de-a doua părţi a evenimentului e alcătuit din cântece populare din majoritatea zonelor folclorice, în interpretarea unor artişti cunoscuţi: Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Matilda Pascal-Cojocăriţa, Alexandru Pugna, Florentina şi Petre Giurgi, Luciana Văduva, Ovidiu Homorodean, Mariana Anghel şi mulţi alţii. De asemenea, pe scenă vor urca şi membrii corului "Armonia" al Arhiepiscopiei Tomisului şi Constanţei, un grup de tineri teologi din Oradea şi membrii grupului folcloric "Lioara" al Şcolii de Arte Francisc Hubic.
Printre interpreţii din Bihor se numără Maria Haiduc, Leontin Ciucur, Cornel Borza, Antoanela Ferche Buţiu, Dana Ionela Jurjuţ şi câţiva tineri care au participat la ediţii trecute ale emisiunii, sub genericul "Moştenitorii". Invitatul special al evenimentului va fi Petre Murărescu, fiul celebrei fondatoare a Tezaurului Folcloric, trecută la cele veşnice la începutul acestui an. "Doamna Mărioara Murărescu a prezentat ultimul spectacol la Oradea anul trecut, la ediţia jubiliară de 30 de ani", aminteşte Marian Boboia.
Spectacolul va avea loc pe 6 aprilie, de la ora 18, iar biletele, al căror preţ a fost stabilit la 25 de lei, se vor pune în vânzare din 25 martie, între orele 10 şi 18, la sediul Şcolii de Arte Francisc Hubic.