În weekend, oraşul se umple de culoare. Teatrul Regina Maria, organizator al Festivalului Internaţional de Folclor, pofteşte orădenii să facă cunoştinţă cu tradiţii autentice din Cipru, Grecia, Turcia, Slovacia, Ungaria şi Serbia, prezentate de şase ansambluri profesioniste.

Pentru ca evenimentul să aibă un impact cât mai mare, în acest an Festivalul va avea loc chiar în inima oraşului, în Piaţa Ferdinand.

Piaţă închisă

Anul trecut, într-o zi călduroasă de iulie, o paradă deosebită atrăgea atenţia trecătorilor pe Corso. Îşi etalau costumele populare aproape 200 de tineri veniţi din şase ţări pentru a participa la Festivalul Internaţional de Folclor. Pentru că evenimentul, desfăşurat în Parcul Bălcescu, a avut priză la public, organizatorii au decis ca în acest an să aibă loc chiar în Piaţa Ferdinand.

"Încercăm o revitalizare a centrului oraşului prin organizarea de evenimente culturale. Sigur, deocamdată noi nu avem o piaţă închisă circulaţiei rutiere, precum are Sibiul, dar odată cu reabilitarea Pieţei Unirii vom avea şi asta", spune cu optimism Daniel Vulcu, managerul Teatrului Regina Maria şi membru în Comisia de Organizare Evenimente a Primăriei.

15 Leontin Ciucur.jpgŞase plus România

De vineri seară, începând de la ora 17, şi până duminică noapte, circulaţia în Piaţa Ferdinand va fi închisă traficului rutier, pentru a se transforma în loc de petrecere. Pe scena mobilă le vor cânta şi dansa orădenilor membrii unor ansambluri profesioniste din şase ţări. "Vor fi dansuri şi cântece din Cipru, Grecia, Ungaria, Serbia, Slovacia şi Turcia. Şi, bineînţeles, orădenii vor putea vedea şi porturile populare specifice", spune Leontin Ciucur (foto), directorul Ansamblului Artistic Profesionist Crişana al Teatrului. În caz de vreme nefavorabilă, concertele se vor muta în clădirea Teatrului Regina Maria.

Chiar dacă ţările invitate sunt cam aceleaşi ca anul trecut, excepţie făcând Ciprul şi Ungaria, grupurile invitate sunt altele, astfel că spectatorii vor vedea reprezentanţii noi. Cum la ediţia trecută o prezenţă inedită a fost cea a unui grup din Algeria, organizatorii şi-ar fi dorit ca şi în acest an să poată aduce reprezentanţi ai Africii. "Am discutat cu un ansamblu din Ghana, care şi-ar fi dorit să vină, dar vizele pentru România se obţin foarte greu şi într-o perioadă lungă de timp", explică Ciucur.

Spectacolul gazdelor

Programul celei de-a treia ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor începe pe 5 iulie, la ora 15.30, când musafirii din străinătate se vor prezenta prin mici reprezentaţii în mai multe locuri populate din oraş. De la 16.30, toate grupurile vor porni într-o paradă din parcarea Casei de Cultură a Sindicatelor, pe bulevardul Magheru, spre strada Republicii, până în Piaţa Ferdinand. Invitaţii de peste hotare vor susţine spectacole în toate cele trei seri ale festivalului, programul fiind completat de artişti români.

Vineri, de la ora 18, pe scena din faţa Teatrului va urca şi Ansamblul Maria Tănase din Craiova, cu soliştii Marius Măgureanu, Niculina Stoican şi Petrică Mâţu Stoian, precum şi Ansamblul Ciprian Porumbescu din Suceava, cu soliştii Niculai Vieru, Lucica Marasac, Rodica Horga şi Gheorghe Finiş.

Sâmbătă, de la ora 17, dansatorii şi soliştii Ansamblului Crişana - Ionel Ban, Simona Costin, Felicia Costin, Viorica Bradea, Cornelia Covaciu - vor prezenta tradiţii din Bihor, dar şi din Oaş, Banat, Muntenia şi Moldova, programul serii fiind continuat apoi de invitaţii din străinătate.

În ultima zi a festivalului, de la ora 18, grupurile din cele şase ţări vor da reprezentaţiile finale, urmaţi de soliştii ansamblului gazdă, Luminiţa Tomuţa, Voichiţa Mihoc, Leontin Ciucur şi Cornel Borza, precum şi de cei ai Ansamblului Porolissum din Zalău.

Pe lângă recitaluri, la festival vor fi prezenţi şi mai mulţi meşteri populari cu creaţiile lor. Pentru că dacă e tradiţie, să fie până la capăt!