După ce în urmă cu o lună, membrii Ansamblului Folcloric Profesionist Crişana au depus la Consiliul Judeţean un memoriu adresat preşedintelui Radu Ţîrle în care îi cereau demiterea lui Leontin Ciucur, directorul artistic al ansamblului, aproximativ 25 de folclorişti s-au adunat luni dimineaţa pe holurile Filarmonicii şi au protestat.

"Jos cu Ciucur!"

Ciprian Toie, liderul sindical afirmă că motivele protestului sunt aceleaşi, şi anume nemulţumirea sindicaliştilor că Leontin Ciucur este încă directorul artistic al ansamblului Crişana. "Oamenii nu mai doresc să lucreze cu domnul Ciucur datorită abuzurilor pe care le-a făcut", a declarat BIHOREANULUI, Ciprian Toie. Întrebat despre ce abuzuri este vorba, liderul sindical a declarat că în 2004, Ciucur a fost pus pe funcţie fără să aibă studii superioare de specialitate, dar şi că acesta face parte din comisii de evaluare fără a avea pregătirea necesară.

În plus, membrii Ansamblului Crişana nu sunt de acord cu noua organigramă aprobată de Consiliul Judeţean, prin care trei norme ale ansamblului au fost reduse, fapt care a dus la concedierea dirijorului Sorin Miescu, care avea funcţie cumulată, el fiind totodată cadru didactic cu normă întreagă la Liceul de Artă.

În timpul protestelor, pe holurile Filarmonicii, interpreţii s-au întâlnit cu Leontin Ciucur, pe care l-au huiduit şi căruia i-au cerut demisia. Membrii ansamblului avertizează că protestele vor continua până când Leontin Ciucur va rămâne în funcţia de director artistic.

"Să-şi vadă de muncă!"

Interpelat de BIHOREANUL, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dumitru Voloşeniuc a precizat că CJ a răspuns vineri memoriului formulat de protestatari. "Am trimis un răspuns în care Consiliul Judeţean îşi menţine hotărârea, ca urmare, conducerea Filarmonicii trebuie să efectueze modificările respective în organigramă", a declarat Voloşeniuc.

Acesta a mai precizat că, după părerea lui, sindicaliştii vor demisia lui Ciucur pentru că acesta îi pune la lucru. "Băieţii mai bine şi-ar vedea de treabă. De când a venit cineva să-i pună la lucru ei fac grevă", a afirmat vicepreşedintele CJ. "Ar face bine să muncească înainte să facă proteste", i-a avertizat Dumitru Voloşeniuc.

Dacă membrii ansamblului îl acuză pe Ciucur că face "abuzuri", la rândul său, directorul susţine că instrumentiştii lipsesc nemotivat de la repetiţii, chiar dacă acestea durează doar 4 ore pe zi, şi absentează şi de la spectacole. Nu mai departe de săptămâna trecută, în cadrul concertului de Ziua Oradiei, instrumentiştii au refuzat să-l acompanieze pe Leontin Ciucur, interpret de muzică populară, şi au coborât de pe scenă.

Citeşte mai multe despre acuzaţiile din cadrul Ansamblului Crişana în articolul La nuntă da, la muncă ba