Scriitorul Florin Ardelean şi-a lansat miercuri cartea "Folie a Trois", o simbioză literară între un roman de psihiatric şi unul licenţios, indecent. Evenimentul a avut loc la pavilionul VI al Spitalului de Neuropsihiatrie din Oradea, în faţa unui auditoriu de peste 120 de persoane.
"Folie a Trois" este o carte ce descrie viaţa unui personaj controversat, ziarist "cu rating la fufe", care s-a adus singur în pragul nebuniei. Tocmai de aceea, autorul a vrut ca evenimentul să fie organizat în incinta acestui spital.
Discursul elogial l-a susţinut criticul literar Ion Simuţ, profesor al Universităţii din Oradea, care a prezentat personajele şi acţiunea cărţii şi a făcut o analiză de ansamblu a construcţiei textului. "Un scriitor bun se recunoaşte din modul în care construieşte personajele, iar Florin Ardelean a reuşit asta", a zis Simuţ.
Acesta a mai ţinut să sublinieze că singurul reproş care poate fi adus autorului, "grăuntele dintre dinţi al cititorului", poate fi doar limbajul licenţios, uşor obscen, prezent în repetate capitole ale romanului. "Pojghiţa de vulgaritate ascunde confesiunea psihiatrică, însă este provocarea autorului, care s-a ferit să ne ofere un roman cuminte, dar ne-a dat un roman care este combinaţia potrivită între o lucrare psihiatrică şi una licenţioasă", a mai adăugat Ion Simuţ.
De altfel, pentru a-şi susţine şi mai tare spusele, în încheierea discursului său l-a citat pe Emil Cioran: "Vai de cartea pe care o poţi citi fără să îţi pui mereu întrebări despre autor".
La rândul său, autorul a ţinut să arate că personajul din carte nu e chiar el. "Dacă cineva m-ar identifica cu personajul principal, ar fi un dezastru. Atunci, ar trebui să nu ne mai vedem niciodată! Am împrumutat personajului principal unele momente din viaţa mea, dar atât", a comentat Florin Ardelean.
Scriitorul a mai precizat că în opinia sa limbajul uşor vulgar folosit în roman este foarte normal, pentru că reflectă realităţi ale vieţii şi, mai mult, ele nu trebuie ascunse în spatele unor precepte morale excesiv de pudice. "Nu există cuvinte urâte, ori cuvinte frumoase, nici cuvinte rele sau bune. Toate cuvintele au ceva frumos şi exprimă în felul lor ceea ce trăim şi ni se întâmplă", a spus Florin Ardelean.
Autorul a mai povestit că ideea cărţii i-a venit în urmă cu mulţi ani, însă tumultul vieţii l-a oprit din scrierea ei. Primele rânduri le-a pus pe hârtie în 8 septembrie 2011, iar cartea a fost finalizată două luni mai târziu, ieşind de sub tiparul Editura "Trei" în vara aceasta, după care a şi fost pusă la vânzare fără ştirea scriitorului. "Am văzut-o în Librăria Humanitas. Am stat un pic pe gânduri dacă vreau sau nu să mai organizez o lansare, iar apoi m-a hotărât să-i tai moţul", a mai declarat autorul, care a completat că lansarea de miercuri este pentru el o "descărcare de gestiune faţă de afacerea Folie a Trois".
Florin Ardelean a mai spus că, fiind prins de muza creaţiei, a scris continuu cam pe unde l-a apucat inspiraţia, chiar şi la serviciu, motiv pentru care se consideră un scriitor norocos, cel puţin din perspectiva faptului că locul de muncă de atunci, la Prefectură, i-a oferit timp liber şi pentru creaţie.
Printre cei care au onorat cu prezenţa evenimentul, unic în istoria literaturii locale prin faptul că a fost găzduit de un ospiciu, s-a numărat şeful Poliţiei - Liviu Popa, scriitorul Mircea Bradu, consultantul în afaceri Dacian Palladi, profesorul Mişu Jean Manolescu de la Universitatea Agora sau PSD-istul Marius Rotar.
Folie a Trois a fost tipărit într-un tiraj iniţial de 1.000 de exemplare şi este de vânzare în librării la preţul de 39 de lei. Este cea de-a şasea carte publicată de Florin Ardelean, dar primul roman, şi se întinde pe 500 de pagini.
Citiţi mai multe despre romanul lui Florin Ardelean în articolul: "Nebunie în trei: Florin Ardelean şi-a descoperit ultima carte în librării, fără să ştie că va fi publicată în această vară"