Proiectul de modernizare și digitalizare a Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai din Oradea și a bibliotecilor comunale din Sânmartin, Sântandrei și Oșorhei a obținut finanțarea prin PNRR, cu 98,5 puncte din 100 posibile.

Pe de-o parte Biblioteca Județeană va fi transformată într-un spațiu și mai prietenos, pe de alta instituția va oferi și cărți în format e-book și audio-book.

Peste 5 milioane euro

Potrivit unei informări a Consiliului Județean Bihor, investiția are o valoare de 20,737 milioane lei, din care 12,715 milioane este suma nerambursabilă din fonduri europene, investiția prevăzând extinderea, renovarea și echiparea clădirilor celor patru biblioteci, care „vor fi transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale”.

„Până la sfârșitul lunii iulie vom publica procedura de licitație în vederea selectării constructorilor care vor realiza investițiile propuse. Din toamnă vom începe efectiv lucrările. Până la sfârșitul anului viitor lucrările vor fi terminate. Spațiile Bibliotecii Județene vor fi total reconfigurate, urmând ca zona de lucru cu publicul să fie extinsă”, a transmis președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Studio pentru înregistrări

La Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai din Oradea vor fi vizate de lucrări parterul, etajul I și etajul II. La parter va fi refăcut accesul, vor fi amenajate o cafenea și o terasă exterioară, și va fi construit un amfiteatru deschis cu zone de expunere de carte și lift.

Spațiile de la acest nivel vor fi dedicate activităților pentru copii, cu un auditorium special conceput, un atelier de creație și ludotecă (colecție de jucării și jocuri). Tot aici va fi amplasat și fondul de carte pentru copii.

La etajul I va fi amenajat un auditorium pentru adulți, săli de lectură, zone pentru training de competențe digitale și zone de expunere cărți, iar la etajul II proiectul prevede o sală de conferințe, o sală de lectură, mediatecă și un studio pentru înregistrări.

Cărți electronice și videotecă

Cea de-a doua componentă a investiției o reprezintă digitalizarea Bibliotecii. Acest lucru va însemna, printre altele, instalarea a 20 de stații de lucru pentru desfășurarea unor cursuri de formare în domeniul digital și achiziționarea unor echipamente performante pentru digitalizarea prin scanare a cărților.

Vor fi puse la dispoziția publicului și cărți de tip e-book și audio-book, precum și săli pentru înregistrări audio, pentru vizionarea și ascultarea unor materiale, precum și alte facilități moderne pentru cititori.

Proiectul tehnic al investiției a fost aprobat în ședința de joia aceasta a CJ Bihor.

Și în comune

Pe lângă modernizarea sediului central din Oradea al Bibliotecii Județene, proiectul mai vizează și reînființarea bibliotecilor din Sânmartin, Sântandrei și Oșorhei, ale căror clădiri vor fi reabilitate și dotate.

Pentru alte 26 de localități unde există biblioteci funcționale, CJ Bihor va achiziționa aparatură IT, adică laptopuri, imprimante, scanere: Aștileu, Borș, Bratca, Budureasa, Căpâlna, Chișlaz, Curtuișeni, Diosig, Drăgești, Finiș, Mădăras, Nojorid, Pocola, Răbăgani, Roșia, Tăuteu, Tinca și Tulca.

În plus, CJ Bihor și Biblioteca Județeană vor organiza și cursuri gratuite de alfabetizare digitală pentru bihoreni, în care oameni din localitățile implicate în proiect vor învăța cum să folosească un calculator, cum să caute informații pe internet și alte deprinderi de acest fel.

Cum vor arăta bibliotecile cuprinse în proiect:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!