Pentru ca monumentul cel mai important al Oradiei să nu rămână neprotejat, zidurile lui au fost înconjurate cu două parcuri de peste 5 hectare. Cel de-al doilea parc al Cetăţii urmează să fie inaugurat şi, la fel ca "geamănul" lui, are arbori plantaţi în aşa fel încât să ţină locul străjerilor care, altădată, păzeau fortăreaţa.

Paznicii Cetăţii

Pentru a completa spaţiul verde din jurul fortăreţei orădene, municipalitatea a început în septembrie 2010 lucrările de amenajare a celui de-al doilea parc dendrologic. Acesta porneşte din zona de Est a Cetăţii, în continuarea primului, şi se întinde, în formă de "L" spre strada Griviţei, pe 26.700 mp.

"Parcul are aceeaşi concepţie ca primul, fiind amenajat în aşa fel încât să nu obtureze vizibilitatea spre ziduri", spune Carmen Albulescu, de la Administraţia Imobiliară Oradea. Aşadar, lângă zidurile fortăreţei a fost amenajat doar gazon circulabil, iar spre centru plante şi arbuşti, arborii (46, pe lângă cei 40 deja existenţi) fiind plantaţi lângă zidul opus. "Poziţionarea pe linii diagonale a copacilor sugerează că aceştia sunt soldaţii care păzesc Cetatea", explică Albulescu.

Culorile naturii

În total, parcul are 2.397 de plante şi arbori, printre care ienuperi, pini, iederă, ginkgo biloba, liliac carpatic (specific munţilor Pădurea Craiului) şi un sequoia. Şi acest parc are un lac artificial, întins pe 450 mp, cu o adâncime de 1,20 m şi flori acvatice: nuferi albi şi irişi. Lângă aleile din pietriş şi cărămidă au fost instalate 42 de băncuţe şi 15 coşuri de gunoi. De asemenea, parcul are şi o zonă de stâncărie, patru toalete ecologice şi stâlpişori de iluminat.

Lucrările de aproape 2 milioane de lei au fost executate de Constructorul Sălard şi Gardener şi finanţate de Administraţia Fondului de Mediu. "Zona a fost amenajată în aşa fel încât să existe o pată de culoare tot timpul anului", spune Carmen Albulescu. Pentru ca orădenii să se poată destinde indiferent de anotimp.