Rockul n-are vârstă, deci nu îmbătrâneşte. După ce a gustat din plin succesul în anii '70-'80, umplând "rockotecile" din oraş şi de pe unde a făcut turnee cu trupa sa şi cu altele, prinzându-şi părul cu agrafe pentru a putea apărea la TVR, fentând cenzura comunistă căreia îi prezenta versuri cuminţi spre aprobare pentru a cânta apoi pe scenă cu totul altele, chitaristul orădean Vivi Repciuc dovedeşte că nu se poate "cuminţi" în ciuda trecerii timpului.

De puţină vreme, Vivi a reuşit cu multă trudă să-şi amenajeze în propria casă un local dedicat rockului, pe care vrea să-l inaugureze în luna septembrie, şi pe care l-a botezat - cum altfel? - Rock Fort. Fortăreaţa rockului...

Rock şi glorie

Pe Vivi Repciuc îl ştiu toţi rockerii din vechea gardă. A început să cânte încă din anii '60, în şcoală, cu instrumente pe care şi le improviza împreună cu colegii. În liceu a înfiinţat mai multe formaţii, între care şi Modal Diatonic, avându-l ca solist pe regretatul actor Adrian Pintea, cel care semna uneori şi versurile formaţiei. Întors din armată în 1972, Vivi a pus atunci bazele trupei Miraj, alături de care, pe lângă compoziţii proprii, interpreta şi piese marca Led Zeppelin ori Deep Purple.

15 statuar.jpgCurând, a ajuns să fie difuzată inclusiv la Televiziunea şi Radioul Naţional. "La TV ne puneau agrafe-n păr, dar pe scenă cântam cu pletele libere. Şi versurile trebuiau aprobate de cenzură, dar la audiţii noi prezentam unele şi cântam altele", povesteşte rockerul, nostalgic şi neastâmpărat deopotrivă. Vrând să treacă la un ton ceva mai "dur", Vivi a înfiinţat în 1975 Statuar (foto), trupă care de atunci a cântat fără întrerupere în diferite formule. Îşi aminteşte, de altfel, că în anii '70-'80 Oradea avea o mulţime de cluburi: "Cântam peste tot. Ne şi plăteau bine, căci se cumpărau bilete în draci". Culmea, spune Vivi, ajunseseră să dea show-uri chiar şi în fabrici...

Vis cu piedici

Pentru a reînvia spiritul rock în Oradea, Vivi a încercat încă de acum zece ani să-şi deschidă un local chiar în subsolul propriei locuinţe din strada Iuliu Maniu nr. 52, unul care să fie dedicat exclusiv "rockului elevat", cântat, fireşte, live. "Cred că e nevoie de un loc pentru amatorii de blues şi rock, căci în rest pe piaţă se găseşte un amalgam de la hip-hop la dance şi foarte rar se strecoară şi altceva de calitate", zice chitaristul.

După multe greutăţi, strada Iuliu Maniu fiind vreme îndelungată în şantier, iniţial pentru modernizarea canalizării şi apoi pentru asfaltare, Vivi a ajuns pe ultima sută de metri. "Birocraţia m-a pus mereu pe drumuri, după tot felul de aprobări. Acum localul e gata pregătit, mai am nevoie doar de nişte avize ca să-l deschid", zice rockerul, care estimează că inaugurarea o va face în septembrie, când îşi aşteaptă muşteriii, musai rockeri, atât la parterul clădirii, unde are un bar şi spaţiu de servire, dar şi în taverna de la demisol, unde se vor desfăşura cântările.

Pe viu

Vivi vrea la Rock Fort câte un concert live în fiecare seară. Trupa casei va fi chiar Statuar, avându-l ca tobar pe Atanasie "Tase" Pârvu, fost component al Progresiv TM şi un meseriaş al barurilor de noapte de pe Litoral în anii '80, "refugiat" în anii '90 în munţi, la propriu, lângă Băile Herculane, unde şi-a făcut dintr-un grajd studio şi şcoală de muzică pentru copii. Noul basist este Titus "Titi" Onuţ, fan Hendrix în aşa măsură încât în 2000 i-a făcut legendarului chitarist american chiar şi un parastas în Catedrala Ortodoxă din Mediaş. Statuar va mai avea un colaborator, Lucian Fabro, tot baterist, fost component al trupei Riff.

Formaţia va cânta atât coveruri, cât şi piese proprii, iar gazda va invita aici şi alte trupe din oraş, din ţară şi chiar de peste hotare. "Rock Fort va fi deschis tuturor celor care vor să arate ce pot, în special tinerilor. Instrumentele sunt pregătite, doar să vină să cânte", lansează Vivi provocarea.

Cu gândul la eventualii neaveniţi, muzicianul avertizează că Rock Fort nu va fi ceea ce se numeşte "o crâşmă" ca atâtea altele. "Vreau să fie un loc cu tentă spirituală şi un loc de dialog şi conversaţii, căci de multe ori rockerii au cultură mai multă decât cei îmbrăcaţi la costum şi cravată. Atât doar că uneori n-au unde să se adune", zice Vivi, convins că muzica va "filtra" publicul, iar la concerte vor veni doar cei care cred în spiritul rock. Pur şi curat...