O echipă de cercetători ai Universităţii Babeş-Bolyai, din care face parte şi Márton Venczel, şeful secţiei de Ştiinţe Naturale a Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea şi, totodată, cercetător afiliat al UBB, a găsit într-un sit de lângă comuna Pui, judeţul Hunedoara, fosilele unui crocodil pitic dispărut de mult, dar totodată necunoscut până acum.

Descoperirea a fost anunţată printr-un articol publicat de Márton Venczel şi colegul său, Vlad A. Codrea, într-o revistă de specialitate, "Cretaceous Research".

"Specia descoperită aparţine unei linii evolutive considerate dispărută la limita Jurasic/Cretacic (145 Milioane ani). Craniul noului gen şi noii specii pentru ştiinţă Aprosuchus ghirai (Eusuchia, Family Atoposauridae) este excepţional şi tridimensional conservat. Mandibula s-a păstrat în conexiune cu craniul, iar şirurile dentare sunt aproape complete", afirmă cercetătorii. Ei au botezat noua specie de crocodil  "Aprosuchus ghirai", numele însemnând "micul crocodil al lui Ghira”, în onoarea herpetologului dr. Ioan Ghira de la Facultatea de Biologie a UBB.

Marton Venczel, seful Sectiei de Stiintele NaturiiLocul în care oamenii de ştiinţă au lucrat este în bazinul Haţeg, într-un geosit cu straturi roşii de argilă. "Acestea conţin foarte rar fosile, noi am avut noroc. Am descoperit un craniu de crocodil pitic, cu o talie de 50-60 cm", a declarat Venczel (foto), luni, pentru BIHOREANUL.

Potrivit acestuia, tocmai pentru că craniul s-a păstrat intact, a putut fi supus unor analize complexe.

Până la această publicare, localităţile din Bazinul Haţeg, precum şi din întreaga Transilvanie, au furnizat în majoritatea situaţiilor doar dinţi izolaţi, fragmente de craniu sau mandibule, provenind de la un crocodil de dimensiuni mai mari, numit Sabresuchus sympiestodon, care are caninii măriţi.

Fosilele descoperite de această echipă conturează informaţiile pe care specialiştii le ştiu despre bazinul Haţeg. "Acolo a fost o insulă, pe care au trăit dinozauri de talie mică şi 4-5 specii de crocodili. Era o insulă înconjurată de apă marină şi cu climă tropicală", a declarat Venczel.

Craniul poate fi observat de curioşi la Muzeul Universităţii Babeş-Bolyai.

Craniu crocodil pitic