Fost ministru al Apărării între anii 2000 şi 2004, când s-a luat decizia înfiinţării la Oradea a unui centru de excelenţă NATO, Ioan Mircea Paşcu a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD Bihor, că centrul orădean este unul de top. Paşcu a făcut această declaraţie după o vizită făcută chiar joi la centrul de inteligenţă umană NATO Humint, precizând că, deşi el a contribuit la înfiinţarea lui, la inaugurare, în 2010, nu a fost invitat.

"Este socotit cel mai bun centru de excelenţă dintre toate cele 19 existente în NATO pe diverse domenii, justificat. Este într-adevăr la cele mai înalte nivele de pregătire profesională, sub toate aspectele, inclusiv condiţii de viaţă", a declarat Paşcu. Centrele de excelenţă NATO au profil diferit, dar modul de organizare este similar, iar centrul orădean se remarcă din acest punct de vedere, a spus Paşcu.

Întrebat de jurnalişti cine "socoteşte" centrul orădean ca fiind de top, Paşcu a spus că "informaţia este de la NATO". Mai mult, fostul ministru a spus că centrul de la Oradea este folosit ca exemplu pentru alte centre care se formează acum în NATO. După cum se ştie, centrul orădean este specializat în culegerea de informaţii din sursă umană.

Ioan Mircea Paşcu este prezent la Oradea din motive electorale, fiind candidat la alegerile europarlamentare pe lista PSD. În acest context, vineri seară, de la ora 17, la Filarmonica de Stat, Paşcu îşi va lansa a doua ediţie a cărţii "Bătălia pentru NATO", o carte în care descrie din perspectivă personală cum a ajuns România membră a Organizaţiei.