Universitatea din Oradea a anunţat luni, printr-un comunicat de presă, că o delegaţie e evaluare instituţională internaţională realizată de Asociaţia Universităţilor Europene (EUA) a vizitat instituţia joi şi vineri.

Vizita face parte din evaluarea la care Universitatea s-a supus într-un proiect finanţat de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării Dezvoltării şi Inovării, dat fiind că Legea Educaţiei Naţionale obligă toate universităţile să fie evaluate de un organism din exteriorul României.

"Au avut loc întâlniri cu rectorul Universităţii din Oradea, prorectorii şi o parte din responsabilii altor structuri din cadrul instituţiei. La nivelul structurilor didactice, programul a cuprins vizite de evaluare la patru facultăţi (Inginerie Managerială şi Tehnologică, Litere, Ştiinţe Economice şi Ştiinţe Socio-Umane), unde echipa de evaluare s-a întâlnit cu conducerea facultăţilor (decan, prodecani), cu reprezentanţii personalului academic şi cu studenţii", se precizează în comunicatul Universităţii.

Totodată, delegaţia, din care fac parte şi foşti rectori ai unor universităţi europene, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai unor instituţii publice locale, mai precis cu primarul Oradiei, cu prefectul şi cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, dar şi cu principalii angajatori ai absolvenţilor din domeniile tehnic, medical, juridic, economic şi educaţional.

"Rolul acestei prime etape de evaluare a fost de a cunoaşte şi a se documenta cu privire la managementul instituţional al UO", se mai arată în comunicatul Universităţii.

Preşedintele comisiei de evaluare, Winfried Muller, a mulţumit pentru "excelenta ospitalitate privind organizarea impecabilă a întâlnirilor şi logistica de bună calitate pusă la dispoziţie pe parcursul vizitei".

Delegaţia va mai vizita Universitatea din Oradea anul viitor, între 18 şi 20 martie, şi abia apoi va realiza un raportul final. Evaluarea instituţională vizează întreaga activitate a Universităţii: managementul, procesele de educaţie şi cercetare ştiinţifică, dar şi resursele umane. Raportul universitarilor europeni nu va influenţa ierarhizarea universităţilor româneşti, ci doar va oferi o imagine de ansamblu asupra stării instituţiei.