Fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop au fost miercuri arestaţi preventiv pentru 30 de zile de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, anunţă Agerpres. Decizia nu este definitivă, însă este executorie, astfel încât cei urmau să fie duşi în arestul Poliţiei Capitalei.

Potrivit sursei citate, Bica şi Pop fuseseră reţinuţi marţi de procurorii DNA. În acest dosar, Bica este acuzată de luare de mită şi participaţie improprie sub forma determinării cu intenţie la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu, iar Şerban Pop de complicitate la dare de mită.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în cursul anului trecut, Şerban Pop a primit de la omul de afaceri Horia Simu suma totală de aproximativ 230.000 euro (constând în două contracte de asistenţă juridică încheiate cu firmele acestuia din urmă şi suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la nivelul conducerii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în scopul soluţionării unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri, într-o manieră favorabilă acestuia din urmă.

Conform Agerpres, pe 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror şef al DIICOT, a primit 17.500 de euro prin intermediul consilierului său, Ionuţ Mihăilescu (martor în cauză), din totalul sumei de 20.000 euro primiţi de acesta din urmă de la Şerban Pop.

DNA susţine că suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul celor 230.000 euro daţi de Horia Simu lui Şerban Pop în tranşe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014. În schimbul banilor primiţi, Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz şi a făcut presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale, a acţionat fără vinovăţie), în scopul pronunţării unei soluţii de clasare în cauza în care se desfăşurau acte de urmărire penală faţă de Horia Simu, lucru care s-a şi întâmplat ulterior.

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica se întoarce astfel după gratii, ea fiind arestată preventiv şi în perioada 22 noiembrie 2014 - 21 aprilie 2015.

Alina Bica este judecată în prezent în două dosare de corupţie, în care a fost arestată timp de cinci luni, arată agenţia de ştiri Mediafax.

În dosarul "Bica 1", fosta şefă a DIICOT a fost trimisă în judecată, în 15 decembrie 2014, pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, împreună cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, i-ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Alina Bica mai are un dosar pe rolul instanţei supreme, cunoscut sub numele de "Bica 2". Această cauză a fost disjunsă din prima. În acest dosar, Alina Bica, Dorin Cocoş, Alin Cocoş, Ionuţ Mihăilescu şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu au fost trimişi în judecată în 25 februarie. Bica este acuzată că a luat mită un teren, în schimbul intervenţiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian, că l-ar fi favorizat pe Ovidiu Tender în dosarul Rafo-Carom şi pe Adriean Videanu în dosarul Romgaz-Interagro.

În urma unei decizii a instanţei supreme, doar ultimele două acuzaţii la adresa şefei DIICOT vor face obiectul dosarului "Bica 2", mai arată Mediafax.

Alina Bica a fost procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din mai 2013 până în noiembrie 2014, când a demisionat din funcţie.