Fostul administrator al Facultăţii de Protecţia Mediului din Oradea, Nicolae Pregon, şi foştii studenţi Ion Marius Cazan, Ionel Harapu şi Vasile Iordache, judecaţi pentru complicitate la luare de mită, respectiv dare de mită, au fost cu toţii condamnaţi la închisoare cu suspendare, în primă instanţă, la Tribunalul Bihor.

Cei patru au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, alături de fostul decan Vasile Bara (foto), de secretara şefă a facultăţii Zoriţa Cap şi de şeful de lucrări Ionel Oşvat.

Concret, după cum au arătat procurorii, în perioada 2007-2011 studenţii i-ar fi şpăguit pe Pregon şi Bara, pentru a intra în sesiune, iar apoi chiar pentru a-şi da licenţa, în ciuda faptului că nu îşi plătiseră taxele de şcolarizare şi, astfel, ar fi trebuit exmatriculaţi.

Mai mult, profesorii le-ar fi întocmit studenţilor chiar şi lucrările de licenţă, desigur, contra cost: 500 euro pe persoană.

Acum, Pregon a fost condamnat la 2 ani şi două luni de închisoare, iar foştii studenţi la câte un an şi 6 luni fiecare. Judecătorii le-au suspendat tuturor executarea pedepsei, în cazul lui Pregon pe o perioadă de 4 ani şi două luni, iar în privinţa studenţilor pentru 3 ani şi 6 luni.

Totodată, instanţa a decis anularea actelor studenţilor, inclusiv a declaraţiilor de autenticitate privind lucrările de licenţă, ceea ce înseamnă că aceştia îşi pierd diplomele, dar şi confiscarea sumei de 4.000 lei de la Nicolae Pregon, bani pe care i-a primit de la Vasile Bara.

Hotărârea s-a pronunţat miercuri, la Tribunalul Bihor, şi nu este definitivă.

În schimb, fostul decan Vasile Bara este judecat în continuare, separat. Pentru el, Zoriţa Cap şi Ionel Oşvat, magistraţii au decis disjungerea cauzei, astfel că cei trei sunt judecaţi într-un dosar nou, ce are primul termen de judecată pe 24 aprilie.