Unul dintre cei mai căutaţi români din lume, fostul director al CFR, acuzat că a prejudiciat statul român cu peste 50 de milioane de euro, a fost adus în ţară după 6 ani.

Mihai Necolaiciuc a fost însoţit de doi ofiţeri din cadrul Biroului Naţional Interpol România. Avionul care l-a adus în România a aterizat pe aeroportul Otopeni, după care Necolaiciuc a fost dus la Judecătoria Sectorului 1 pentru reconfirmarea mandatului de arestare, pentru ca ulterior, până când toate actele îi vor fi eliberate, să ajungă în arestul Poliţiei Capitalei.

Potrivit avocatului lui Necolaiciuc, Gheorghiţă Mateuţ, fostul director al CFR are încredere în justiţie şi a venit în România pentru că vrea să se apere.

Necolaiciuc a fost învinuit în dosare privind fapte de corupţie încă din perioada în care era director al CFR Infrastructură în 2003. Printre altele, acestuia i se impută achiziţii de piese la preţuri exorbitante, fără a urma procedurile legale, prejudiciul cauzat CFR fiind estimat la aproximativ 50 de milioane de euro.

Mihai Necolaiciuc a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie şi pentru deturnare de fonduri europene, fiiind acuzat că, în calitate de director general al CN CFR şi de ordonator principal de credite, a dispus utilizarea sumei de 184,381 miliarde de lei vechi, provenită din creditul acordat CN CFR de Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru finanţarea "Proiectului de reconstrucţie pentru eliminarea efectelor inundaţiilor", în alte scopuri decât cele pentru care s-a primit contractul de finanţare.

Fostul director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române, Mihai Necolaiciuc, a fost reţinut de FBI în Statele Unite, în 2009, pentru şedere ilegală, după ce a prezentat acte de identitate emise de autorităţile din Venezuela atunci când a fost capturat de agenţii federali americani de la Marshals Service şi de cei de la Departamentul de Migrări şi Vămi.

Pentru aducerea în ţară a lui Necolaiciuc, o escortă formată din doi poliţişti al Inspectoratului General al Poliţiei Române a plecat, duminică, în Statele Unite ale Americii. Decretul privind predarea fostului director CFR a fost semnat de către secretarul de stat american Hillary Clinton, după ce procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a efectuat o vizită oficială în Statele Unite. O instanţă americană a aprobat, în 2 martie, extrădarea către România a lui Mihai Necolaiciuc, în urma cererilor formulate de autorităţile române în acest sens şi transmise autorităţilor americane în februarie 2008 şi septembrie 2009.