Fostul episcop al Huşilor, Cornel Onilă, a fost reţinut, joi, pentru 24 de ore, de procurorii Parchetului Curţii de Apel Iaşi, care-l acuză de viol şi abuz sexual împotriva unui fost elev de-al său la seminarul teologic ortodox de la Huşi, unde acesta era profesor, anunţă publicaţia Să fie lumină.

De altfel, dosarul penal în care fostul episcop ortodox Cornel Onilă şi călugărul caterisit Sebastian Jitaru sunt cercetaţi pentru infracţiuni sexuale a fost deschis de Parchetul Curţii de Apel Iaşi ca urmare a investigaţiilor publicate pe această temă de publicaţia menţionată.

Călugărul Jitaru - între timp caterisit - este închis după ce a fost condamnat definitiv pentru că îl şantaja pe Onilă, folosindu-se de filmări compromiţătoare spre a obţine funcţia de episcop vicar la Huşi. 

Jitaru îl şantaja pe episcop exact cu faptele de agresiune sexuală asupra elevilor de la seminarul din Huşi, însă procurorii DNA Iaşi care au instrumentat dosarul de şantaj l-au "decapat" pe Onilă din murdara poveste a abuzurilor şi violurilor, el rămânând, până astăzi, formal, doar o victimă.

Deşi şi-a pierdut funcţia pe fondul scandalului de şantaj izbucnit în vara anului 2017, Cornel Onilă şi-a păstrat totuşi statutul de episcop retras, refugiindu-se la canon la Văratec, în judeţul Neamţ. Potrivit portalului safielumina.ro, ar fi pentru prima dată când un cleric ortodox de grad atât de înalt ajunge să fie reţinut pentru asemenea infracţiuni.